/

2019-03-12

Marketinški rječnik

strony internetowe poznań

Pokušavate li pratiti marketinške trendove, ali i dalje nailazite na nepoznate izraze ili kratice? Naš marketinški rječnik pomoći će vam da malo organizirate svoje znanje! Potičemo vas da pročitate materijal!

Ad Sense – je platforma za oglašavanje koja vam omogućuje prikazivanje oglasa na web stranicama u obliku bannera, tekstova i videa. Ovo je jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih oblika kreiranja reklama.

Ambijentalni marketing – sve su to neobični oblici komunikacije koji se temelje na nekonvencionalnim i kreativnim rješenjima. Zahvaljujući tome, primatelj možda nije ni svjestan da ima posla s oglasom. Ambijentalni marketing često djeluje putem novih tehnologija ili nestandardnih medija, npr.

Big Data – pojam koji se odnosi na pohranjivanje velikih količina podataka. Koriste ih prvenstveno analitičari za povećanje prodaje. Big Data koristi se, primjerice, za prikupljanje informacija na društvenim mrežama.

Buzz Marketing – marketinški koncepti koji opisuju aktivnosti koje imaju za cilj izazvati pozitivne reakcije kod potencijalnih kupaca u pogledu proizvoda ili samog brenda. Buzz Marketing se između ostalog očituje u: na društvenim mrežama i kroz rasprave na internetskim forumima. Buzz Marketing kreiraju “šaptači” koji se brinu da upisi izgledaju prirodno i spontano.

Barter – je bezgotovinska razmjena dobara ili usluga. Barter je popularan oblik distribucije proizvoda koji se vrlo često koristi u suradnji s influencerima na društvenim mrežama (Facebook, Instagram).

Brandiranje – izgradnja svijesti o robnoj marki. Ovo je naziv niza aktivnosti koje vam omogućuju stvaranje koherentne poruke brenda i postavljanje smjernica koje će vam pomoći da doprete do većeg dijela zajednice.

CTA (Call to Action) – poziv na radnju koji korisnika vodi na odabrano mjesto, npr. na odredišnu stranicu na web stranici. Poziv na akciju govori primatelju što može učiniti nakon što pročita poruku. CTA se može koristiti, na primjer, u biltenu za preusmjeravanje primatelja na web mjesto.

Content Marketing (sadržajni marketing) – to su aktivnosti koje vam omogućuju stvaranje vrijednog sadržaja za primatelje. Popularni oblici sadržajnog marketinga uključuju vodiče, stručne članke i webinare. Content marketing smatra se jednim od najučinkovitijih načina komunikacije s primateljima.

Copywriting – je umijeće pisanja tekstova u marketinške i reklamne svrhe. Tekstovi bi po definiciji trebali sadržavati određenu poruku za potrošača. Zasebna vrsta je SEO copywriting, koji je više fokusiran na pozicioniranje web stranica u Googleu.

Crowfunding – metoda financiranja projekata putem zajednice. Inicijator kreira račun na platformi za grupno financiranje i traži dobrovoljne priloge koji omogućuju djelomičnu ili potpunu provedbu plana.

CTR (Click Through Rate) – klikovni postotak. Omogućuje određivanje broja jedinstvenih klikova na određeni oglas objavljen na Internetu.

Točno podudaranje – odnosi se na traženje određenih ključnih riječi. Ovo podudaranje će funkcionirati samo kada korisnik upiše određene riječi ili fraze u tražilicu.

Google Ads – sustav oglašavanja koji je stvorio Google koji omogućuje prikaz sponzoriranih veza. Osnova AdWordsa su tekstualni oglasi koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja. Oglasi u Google sustavu jedna su od najučinkovitijih metoda promocije koju rado koriste razne tvrtke. Izrađuju se odabirom odgovarajućih ključnih riječi i web stranica.

Ciljna skupina – skupina kojoj usmjeravamo svoju poruku. Ciljna skupina često se naziva i ciljna skupina. Zahvaljujući njemu možete personalizirati poruku i tako povećati prodaju. Vrijedi definirati ciljnu skupinu – poruke upućene svima ne djeluju i ne donose zadovoljavajuće rezultate.

Hosting – zakup određenog volumena tvrdog diska na poslužitelju pružatelja usluga. To omogućuje ispravno i brzo funkcioniranje web stranice. Hosting osigurava sigurnost i zaštitu podataka korisnika. Štoviše, jamči nesmetan rad web stranice.

Konverzija – pozitivna interakcija primatelja s web stranicom koja donosi vrijednu interakciju. Pretvorba može uključivati ​​kupnju proizvoda ili dobivanje podataka pomoću obrasca za kontakt na web stranici.

Affiliate marketing – inače poznat kao affiliate program koji se temelji na suradnji između prodavača i partnera. Affiliate marketing se najčešće manifestira u obliku raznih reklamnih bannera web stranice. Banneri donose zaradu, a u zamjenu za pomoć prodavač dijeli proviziju s partnerom, što osigurava obostranu korist.

META oznake – oznake smještene u HTML kodu, u odjeljku zaglavlja. Zahvaljujući njima, možete opisati sadržaj web stranice, između ostalog: za robote. Postoje tri vrste meta oznaka: meta opis, meta ključne riječi i meta roboti. Prvi i drugi se prikazuju u rezultatima pretraživanja, a treći se koristi u kodu web stranice.

Mobilna verzija web stranice – web stranica prikazana, na primjer, na pametnim telefonima ili tabletima. Treba ga prilagoditi mogućnostima mobilnih uređaja koji obično imaju manje ekrane i zahtijevaju prilagođavanje veličina prikazanog sadržaja. Briga o mobilnoj verziji naše web stranice jamči povećani interes publike za web stranicu.

Umrežavanje – trenutno jedan od najučinkovitijih alata za razvoj poslovanja. Umrežavanje je prvenstveno razmjena informacija i upoznavanje stručnjaka iz različitih područja. Umrežavanje često rezultira suradnjom i potpisivanjem ugovora.

Newsletter – oblik informacija koji se redovito šalje zainteresiranim korisnicima. Newsletter vam omogućuje održavanje kontakta s potencijalnim ili stalnim kupcem. Poslane informacije mogu se odnositi na nove artikle dostupne u trgovini, trenutne popuste, novosti ili informacije poput “što se događa kod nas”. Zahvaljujući newsletteru, možete podsjetiti kupca na svoje postojanje i potaknuti ga da posjeti našu web stranicu.

OBL – takozvani izlazni linkovi, tj. oni koji preusmjeravaju korisnika s naše web stranice na drugu domenu. Vrijedno je zapamtiti da ne postavljate previše izlaznih poveznica na web stranicu jer to može dovesti do lošijeg pozicioniranja web stranice u tražilicama.

Optimizacija stranice – prilagođavanje sadržaja i koda u različitim aspektima – optimizacija se može odnositi, na primjer, na kod, sadržaj, grafiku ili metapodatke. Optimizacija vam omogućuje da izradite što funkcionalniju web stranicu, čime vaša ponuda lakše dolazi do kupca. Optimizacija također utječe na npr. vrijeme učitavanja web stranice i bolje pozicioniranje web stranice u tražilicama. Vrijedno je prilagoditi sadržaj klijentu – tako možete utvrditi jesu li poruka i vidljivost dovoljno jasni potencijalnom zainteresiranom.

Kolačići – IT podaci koji se pohranjuju na vašem računalu prilikom posjeta web stranicama. Ti podaci omogućuju prikupljanje statističkih podataka

Pozicioniranje – sve aktivnosti usmjerene na povećanje vidljivosti web stranice u tražilicama. Koristi za pozicioniranje, između ostalog: fraze koje se mogu koristiti za povećanje popularnosti web stranice.

Product placement – od engleskog: promoviranje proizvoda. Plasman proizvoda ima za cilj potaknuti primatelja na kupnju proizvoda bez korištenja otvorenog oglašavanja. Plasman proizvoda može imati različite oblike, na primjer predstavljanje određenog proizvoda u filmovima ili TV serijama. Slavne se osobe također često potiču da promoviraju određeni proizvod i koriste ga svakodnevno.

Pereci – jednostavni tekstovi koji sadrže puno ključnih riječi. Sa stajališta copywritinga, oni su najmanje vrijedni jer nisu napisani za ljude, već za robote tražilica.

Remarketing – jedan od najboljih načina za dosezanje potencijalnih kupaca. Točnije, riječ je o kampanji koja se kreira imajući na umu određene kupce. Prikazana ponuda treba biti prilagođena onome što primatelj traži na internetu.

RTM (Real Time Marketing) – marketing koji se odvija u stvarnom vremenu. RTM je odgovor poduzeća na aktualna događanja u političkom, društvenom i kulturnom životu. Trenutačni, privlačni odgovori odgovaraju na potrebe kupaca i povećavaju doseg, prepoznatljivost i autentičnost marke.

Organski promet – besplatni promet generiran na web stranicama na temelju lozinki koje korisnici unose u tražilice. Organski promet može se povećati prirodnim putem, između ostalog: objavljivanjem zanimljivog sadržaja ili dodavanjem oznaka.

Društveni mediji – poznati i kao društveni mediji, u kojima se poruka temelji na web stranicama ili internetskim aplikacijama. Osnova društvenih medija je povezivanje korisnika do kojih se može doći porukom. Na društvenim mrežama svaki korisnik može kreirati vlastiti profil koji mu omogućuje kontaktiranje s drugima, razmjenu informacija te dijeljenje informacija i fotografija o sebi. Mediji Društveni mediji mogu se podijeliti u različite vrste – najpopularniji uključuju: društveni (Facebook, Instagram) ili profesionalni (LinkedIn, GoldenLine.pl).

Seo –optimizacija web stranica za tražilice. Zahvaljujući SEO-u možete povećati poziciju svoje web stranice u rezultatima pretraživanja i time povećati broj korisnika koji posjećuju vašu web stranicu. SEO se ponekad pogrešno naziva pozicioniranjem, ali ti koncepti nisu isti. SEO uključuje kako samu optimizaciju, odnosno prilagodbu stranica trenutnim smjernicama kvalitete, tako i tzv Link building, tj. dobivanje prijateljskih poveznica koje vode do naše web stranice.

Ključne riječi – riječi unesene u tražilicu koje se mogu odnositi na odabranu web stranicu. Korištenje pravih ključnih riječi jamči poboljšanu vidljivost web stranice u tražilicama. Ključne riječi često nisu toliko riječi koliko skupine riječi koje tvore izraze. Te se skupine dijele na ‘brend’ – koji se posebno odnosi na robnu marku, ‘općenito’ – koji se odnosi na naziv određenog proizvoda i ‘long tail’, tj. one koji sadrže više od dva elementa.

Startup –novoosnovano poduzeće koje pokušava steći tržišni udio za svoj proizvod bez velikih financijskih izdataka. Važan element razvoja start-upa je online promocija jer omogućuje dosezanje šire publike (često međunarodne)

Brand komunikacijska strategija – skup aktivnosti koji omogućuje bolju i učinkovitiju komunikaciju s primateljima. Strategija nam omogućuje da odredimo koje radnje poduzima konkurencija i što možemo učiniti kako bismo se istaknuli na tržištu. Detaljan opis koncepta bi u biti trebao biti početak svake marketinške aktivnosti. Zahvaljujući tome, možete lako odrediti kako će izgledati daljnja komunikacija.

Odredišna stranica – stranica na koju će korisnik biti preusmjeren nakon klika na oglas. Odredišna stranica obično vas potiče da registrirate račun ili, na primjer, kupite određeni proizvod. Može biti dio web stranice ili neovisno mjesto na internetu.

SWOT – analiza koja vam omogućuje da navedete prednosti i slabosti tvrtke. SWOT analiza se vrlo često koristi u fazi izrade poslovnog plana – omogućuje vam da odredite s kojim će se mogućim problemima tvrtka suočiti i koje su njene prednosti.

Relevantne ključne riječi – pravilno odabrane ključne riječi koje donose opipljive koristi tvrtki. Odabir pravih ključnih riječi osnova je SEO-a, stoga se na to isplati posvetiti više vremena – zahvaljujući tome brže ćemo vidjeti učinke pozicioniranja.

Web analitika – inače poznata kao web analitika. To je proces koji u velikoj mjeri uključuje prikupljanje podataka o ponašanju korisnika na web stranici. Zahvaljujući web analitici, možete poduzeti odgovarajuće radnje koje će poslužiti, na primjer, povećanju konverzija na vašoj web stranici ili poboljšanju vidljivosti web stranice u tražilicama. Dodatno, web analitika također vam omogućuje da pripremite profil kupca, što može biti korisno, na primjer, tijekom kasnijih aktivnosti na društvenim medijima i više.

Vlog – oblik blogova objavljenih u video obliku. Vlogovi su najčešće dostupni korisnicima za gledanje na određenim web stranicama, npr. YouTube. Vlogovi su vrlo popularni, zbog čega sve više postaju oblik komunikacije brendova.

Webinar – audiovizualni prijenos u stvarnom vremenu koji se koristi za izvođenje obuke ili seminara. Webinari su vrlo popularan oblik jer omogućuju korisnicima stjecanje novih vještina bez napuštanja doma. Osnova webinara obično su prezentacije prikazane na zaslonu računala svih korisnika. Tijekom izlaganja voditelj kontinuirano razvija temu i odgovara na pitanja.

Gustoća riječi – aktivnosti vezane uz korištenje odgovarajućeg broja ključnih riječi u tekstu za poboljšanje pozicioniranja web stranice. Gustoća riječi ne smije prelaziti 5% cjelokupnog teksta. Previsoka gustoća znači da tekst ne zvuči prirodno i, štoviše, takav sadržaj Google može smatrati “sumnjivim” i tada se pozicioniranje web stranice može značajno smanjiti umjesto povećati.