/

2023-02-01

Marketinški trendovi za 2023.! Na što se isplati kladiti?

Iako je 2023. već iza nas, rasprave o najvrućim trendovima za nadolazeće mjesece još uvijek traju! Nedavne dinamične promjene u društvenim medijima odredile su smjerove koji će se snažno razvijati ove godine. Ako ne želite da vaša tvrtka zaostane, svakako pogledajte prognozu trendova za 2023.!

Razvoj filmskih formata

Ulazak TikToka na tržište društvenih medija značajno je promijenio trenutno objavljivanje sadržaja. Sada su filmovi jedan od najpoželjnijih formata. Aktivnosti TikToka bile su očito inspirirane i drugim društvenim medijima, uključujući Facebook i Instagram, gdje su se pojavili popularni “Rolls”. I iako nisu svi njihovi pobornici, mora se priznati da video formati imaju puno više pregleda od klasičnih objava.

Vrijedno je zainteresirati se za izradu kolutova na računima svoje tvrtke sada, kako biste mogli ponuditi kreativni sadržaj korisnicima 2023. godine. Nadolazeći mjeseci svakako će biti pod sloganom “Što dinamičnije, to bolje!”

Ne zaboravite da valjci ne moraju biti vrlo profesionalni i grafički napredni. Ponekad jednostavni trendovi preuzeti s TikToka ili vaše vlastite nove ideje mogu savršeno osvježiti vaš račun. Primjer? Pogledajte kako to rade djevojke iz Wielorazówke – njihove role stvarno su udahnule dašak svježine na račun brenda koji promovira zero waste shopping!

Naš savjet:

Želite li provjeriti koji će trendovi ove godine biti posebno važni za generaciju Z? Preuzmite Instagram izvješće i provjerite koje teme ne smiju nedostajati na vašem računu!

 

Djelujte na temelju priča

Iako bismo ovaj pododjeljak mogli uključiti u filmske formate, smatrali smo da mu vrijedi posvetiti poseban paragraf. U 2023. svakako vrijedi razmotriti razvoj priča. Ovaj instant način objavljivanja sadržaja nudi puno mogućnosti. Kreatori pokušavaju nadmašiti jedni druge idejama za stvaranje zanimljivih priča obogaćenih interaktivnim elementima. Priče bi se prvenstveno trebale koristiti za stvaranje pozadinskog sadržaja. Pokažite kako vaša tvrtka funkcionira iznutra, podijelite fotografije ili preporuke kupaca, otkrijte neke tajne i predstavite dio nove kolekcije. Priče su vrlo popularne i mogu biti odličan kanal prodaje. To najbolje dokazuje izvješće Hootsuitea iz 2021. koje je pokazalo da je čak 58% korisnika počelo pratiti brend ili proizvod nakon što su vidjeli ohrabrujuće priče.

Influencer marketing u 2023.

 

Marketing koji pokreću utjecajne osobe nastavlja rasti u popularnosti. Kampanje koje uključuju influencere za mlade su jako važne. Generacija Z rado koristi preporuke influencera, iako ne svih. Jake prodajne kampanje (koje podsjećaju na “tele-shopping”) definitivno postaju prošlost. Sada su palicu preuzeli storytelling i kreativna prodaja. Idealno, ako ga prati misija bliska mlađim generacijama.

Planirate li ove godine započeti suradnju s influencerima, svakako pročitajte smjernice predsjednice Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača o označavanju oglasnih sadržaja od strane influencera na društvenim mrežama. Ovo je važno za obje strane. Pravilnim označavanjem oglašivačke suradnje brend će ostati transparentan i bolje percipiran od strane primatelja. Prije početka suradnje vrijedi porazgovarati s influencerom o tome i pobrinuti se da poznaje smjernice te da ih primjenjuje na svom profilu.

 

Naš savjet:

Ako zbog inflacije imate manji proračun za reklamne kampanje, razmislite o suradnji s malim influencerima. Veliki računi mogu zahtijevati stvarno specifične cijene za jednu ili dvije priče. Manji računi imaju angažiranu zajednicu i spremniji su prihvatiti niže stope koje će vam pomoći da ostanete na pravom putu.

 

Podcasti s glasom robne marke

 

Podcasti ne gube na popularnosti. Čak svaki peti korisnik interneta u dobi od 18-49 godina sluša podcaste! Ovo je svakako zanimljiv način širenja aktivnosti brenda, ali, budimo iskreni, i angažiran. Podcast bi se trebao vrtjeti oko određene teme iz koje će primatelj dobiti nešto za sebe. Ovo nije kanal za tipičnu prodaju, već za aktivnosti oko brenda.

 

Naš savjet:

Kako započeti svoju avanturu s podcastima ako u društvu nemate nekoga tko je voljan voditi takav serijal? Razmislite o suradnji s influencerima. Ne morate postaviti zaseban kanal, samo planirajte suradnju s određenim podcasterom. Primjer zanimljive suradnje je ona između Durexa i Asia Okuniewske koja se odvijala u sklopu popularnog podcasta “Ja i Moje Przyjaciółki Idiotki”.

 

SEO i kvaliteta web stranice i dalje su važni

Vlasnici web stranica u 2023. definitivno ne bi trebali zaboraviti na SEO. Ove će godine mobilno indeksiranje biti posebno važno. Google radi u skladu s najnovijim trendovima i veliku pozornost posvećuje funkcionira li web stranica na mobilnim uređajima. Stoga se pobrinite ne samo za dobar SEO, već i za to da je vaša web stranica prilagođena pametnim telefonima i tabletima. Ovo je jako važno jer trenutno čak 63% Google pretraga dolazi s mobilnih uređaja!

Također je vrijedno obratiti pozornost na “long tail” ključne riječi. Manje su konkurentni. Ako svoju web stranicu pokušavate promovirati tako da se pojavi u prvim rezultatima tražilice, svakako se isplati fokusirati na long-tail SEO. Zahvaljujući njima povećavate šansu da doprete do veće grupe primatelja, a pritom ne preplaćujete pozicioniranje.

 

Naš savjet:

Ne znate kako upravljati SEO-om za svoju tvrtku? Zapamtite da u slučaju optimizacije vrijedi vjerovati profesionalcima koji će to učiniti kako treba. Naša marketinška agencija nudi mogućnost stvaranja SEO-a na licu mjesta od nule. Opisi kategorija, blog tekstovi ili možda samo dulji tekst na odredišnoj stranici? Javite nam što trebate – rado ćemo vam pomoći!

 

Rasprodaja tijekom nastupa uživo

 

Ako vodite internetsku trgovinu, prodaja tijekom događaja uživo može biti hit za vas. Ovaj oblik prodaje, npr. putem Facebooka, postao je iznimno popularan tijekom pandemije. I premda su vremena izolacije prošla, mora se priznati da su emisije uživo bile izuzetno dobro prihvaćene i nema naznaka da će uskoro nestati. Velika prednost live showova je što je lako uspostaviti dugotrajniji odnos s klijentom, pogotovo ako live show stalno vodi jedna osoba. Ako u svom timu imate osobu s visokim samopouzdanjem i karizmom koja bi bila dobra u prodaji uživo, svakako pokušajte provesti nekoliko sesija uživo. Možda ćete biti iznenađeni pozitivnim prodajnim rezultatima!

 

Naš savjet:

Obavezno promovirajte događaj uživo na odgovarajući način. Napravite događaj, podsjetite korisnike na datum i vrijeme. Također možete potaknuti ljude na sudjelovanje, npr. zahvaljujući malom natjecanju koje će se održati na kraju prijenosa uživo. To će dodatno potaknuti korisnike na gledanje snimke.

 

Sadržaj je još uvijek glavni

Google se ne fokusira samo na kvalitetu, već i na kvantitetu. Kako istraživanja pokazuju, najbolje preglede postižu sadržaji bloga koji imaju najmanje 1600-2000 riječi. Roboti tražilica pokušavaju bolje uskladiti rezultate pretraživanja s upitima. Dugi sadržaj definitivno olakšava pronalaženje određenog odgovora, zbog čega ih Google bolje kotira. O tome vrijedi voditi računa prilikom izrade sadržaja za blog ili pojedine podstranice.

A kako dugački tekstovi drže pažnju čitatelja? Pokazalo se da dobri tekstovi govore sami za sebe i da ih korisnici rado čitaju! Istraživanje koje je provela platforma Medium pokazuje da korisnici zadržavaju pozornost na dugim tekstovima oko 7 minuta. Za to vrijeme možete pročitati 1600 riječi. Zato bi preporučena minimalna duljina teksta trebala biti 1600 riječi – a ako možete napisati i više, super!

 

Naš savjet:

Zapamtite pravila optimizacije teksta. Lako možete uključiti nekoliko ključnih riječi u dugačak tekst, osobito one s dugim repom. Kako bi tekst bio čitljiv, svakako ga podijelite na manje odlomke i naslove. Također vrijedi voditi računa o odgovarajućoj grafici s alt atributima, što će također pozitivno utjecati na pozicioniranje teksta.

Ne znate koje ključne riječi koristiti u tekstu? Isprobajte jedan od besplatnih alata, kao što je https://app.neilpatel.com/. Na ovoj stranici možete pretraživati ​​određene ključne riječi s dugim repom i provjeriti koliko mjesečnih pregleda ima određeni izraz. Naravno, možete koristiti i profesionalnije alate, kao što je Keyword Planner.

Jeste li provjerili sve trendove? Nadamo se da vam se svidio naš članak. Ako želite odmah krenuti u akciju, ne zaboravite pogledati naše druge objave! Želite li saznati što je točno long tail pozicioniranje? Ili možda pitate se kako voditi računa o svom poslovnom računu na Instagramu? Na blogu naše marketinške agencije Poznań pronaći ćete odgovore na razna pitanja!