O nama

Program

Program političkog djelovanja Nezavisne liste Bura na nacionalnoj razini.

Statut

Statut Nezavisne liste BURA, sadrži sljedeće odredbe: programska načela i ciljeve djelovanja,...

Etički kodeks

Etičkim kodeksom Nezavisne liste BURA utvrđuju se pravila ponašanja članova stranke i njenih...

Vijesti

Tiskovne konferencije i vezani novinarski članci o aktivnostima Nezavisne liste Bura

Predsjedništvo

Predsjedništvo Nezavisne liste Bura
Hrvoje_Burić
Hrvoje Burić

PREDSJEDNIK

Boris_Mijolović_
Boris Mijolović

POTPREDSJEDNIK

Josip Netretić
Josip Netretić

POTPREDSJEDNIK

Milena Žitinić
Milena Žitinić

POLITIČKA TAJNICA

Program

Nezavisne liste bura

UVOD

Politički subjekti u Republici Hrvatskoj , svoje ideološke agende temelje na traumatičnim povijesnim iskustvima kreirajući pritom tzv. lijevo-desnu ideološku podjelu. Na taj način etablirane političke opcije kontinuirano polariziraju birače a i ukupno stanovništvo kako bi dobili pristanak i potporu za političko djelovanje koje je najčešće u suprotnostima s interesima društva.

Ako racionalno promotrimo rezultate takvog djelovanja do danas, nije teško zaključiti da između naizgled suprotstavljenih političkih opcija i nema bitnih ideoloških i  programskih razlika.

U Hrvatskoj, niti jedna od takvih političkih opcija više nije u stanju ponuditi rješenja za katastrofalnu situaciju u koju su doveli građane kao i socijalno ekonomsku strukturu u cjelini.

Neoliberalizam kao dominantan ekonomsko-politički sustav koji zastupaju sistemske političke opcije, također nije u stanju ponuditi platformu za izlazak iz depresije, još manje može poslužiti kao razvojna ekonomska paradigma.

Tzv. slobodno nekontrolirano tržište, tretiranje ljudskog rada kao nužni trošak, prekomjerno iskorištavanje i uništavanje okoliša i zdravlja ljudi, sveprisutna pljačka javnog novca i dobara samo su neke od teških posljedica današnjeg neoliberalizma koji je odavna postao neodrživ i opasan po opstojnost hrvatske nacije.

Nezavisna lista Bura, svjesna potrebe za promjenom neoliberalne vrijednosne strukture profilira se kao politička stranka u čijem je fokusu borba za ljudsko dostojanstvo, opstojnost svekolikog života, suverenost države kao društvenog konstrukta, ubrzan i jednakomjeran gospodarski razvoj, poštivanje i inzistiranje na principima pravne jednakosti između građana te pravnih subjekata i državnih institucija.

Temeljne smjernice političkog djelovanja

na nacionalnoj razini

U skladu sa navedenim, temeljne smjernice političkog djelovanja Nezavisne liste Bura na nacionalnoj razini mogu se sažeti u sljedećim točkama:

1. Potpuno novi ustroj javne uprave koji podrazumijeva značajno smanjenje broja gradova i općina.

2. Potpuno novi sustav izbornog procesa u kojem je sadržana izmjena Izbornog zakona i Zakona o referendumu. (Uvođenje elektronskog i obaveznog glasovanja, 3 preferencijalna glasa)

3. Novi ustroj pravosudnog sustava te formiranje tijela čija će glavna zadaća biti borba protiv korupcije na svim razinama. Nužno je donesti i Zakon o odgovornosti javnih djelatnika kao i Zakon o ispitivanju porijekla imovine.

4. Uvođenje konkretnih pronatalitetnih mjera  po uzoru na Mađarsku, Švedsku i Francusku te provođenje reforme socijalne politike u svrhu povećanja kvalitete života građana. Hitno ukidanje postojećeg ovršnog sustava i donošenje novog ovršnog zakona.

5. Posebno ćemo se založiti da se postrojenje Ina rafinerije nafte ukloni iz centra Rijeke kako bi ta izuzetna lokacija mogla dobiti novi smisao.

Inzistirat ćemo  i da se postrojenje termoelektrane Urinj prebaci na čisti energent tj.plin, time bi građani Rijeke i šire mogli dobiti jeftiniji izvor energije.

6. Posebno ćemo se založiti za zaštitu umirovljenika za njihov dignitet  i život bez siromaštva te dostupnu i kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor

u VIII. izbornoj jedinici
Hrvoje_Burić
Hrvoje Burić
Milena Žitinić
Milena Žitinić
Josip Netretić
Josip Netretić
Boris_Mijolović_
Boris Mijolović
Karmelija Pavičić
Karmelija Pavičić
Ljubomir Drušković
Ljubomir Drušković
Ljiljana_Bevandić
Ljiljana Bevandić
Mateo_Papić
Mateo Papić
Frančeska Sobol – Mišćević
Frančeska Sobol - Mišćević
Ivica Širola
Ivica Širola
Nataša Matošević Budim
Nataša Matošević Budim
Marijan Ribarić
Marijan Ribarić
Željka Mičetić
Željka Mičetić
Doris Kušić
Doris Kušić

Konferencija za medije