O nama

Program

Ostvarenjem programa Bure zadovoljit ćemo potrebe i povećati kvalitetu života svim naših sugrađana.

O Buri

Oslobodit ćemo sve potencijale našeg grada i cijele županije i svih njenih stanovnika.

Statut

Statut političke stranke BURA, sadrži sljedeće odredbe: programska načela i ciljeve djelovanja,...

Vijesti

Tiskovne konferencije i vezani novinarski članci o aktivnostima političke stranke Bura.

PROGRAM BURE

Lokalni izbori 2021. godine.

1. Autobusni kolodvor

Prema gotovim projekcijama autobusni kolodvor graditi će se na Delti ( na mjestu gdje se nalazi prigradski autobusni kolodvor). Rok za izgradnju potrebne infrastrukture i natkrivenog kolodvora je tri do šest mjeseci. Investicija je vrijedna 10 milijuna kuna.

U razgovoru sa stručnjacima, i analizirajući situaciju u gradu Rijeci kolodvor na Delti je najisplativije i najbrže moguće rješenje čija se izgradnja može financirati iz gradskog proračuna, te nije potrebno tražiti investitora. Novac od popratnih sadržaja na kolodvoru puniti će gradski proračun. Cestovna povezanost kolodvora je odlična i jednostavna. Postojeći prigradski kolodvor ostati će također na Delti. U blizini je veliko parkiralište, a i za taxi službe postoji prostor uz sam kolodvor. Postojeća pruga uz kolodvor može se iskoristiti kao atrakcija za prometovanje prema centru grada i prema željezničkom kolodvoru.

2. Demografska obnova 

Pokrenut ćemo ulaganje u našu djecu. Želimo uvesti Dječju karticu za sve osnovnoškolce grada Rijeke u svim osnovnim školama kojima je grad osnivač, bez obzira na imovinski cenzus. Njome bi se financirali školski obroci i produženi boravak. Nakon što roditelji ili skrbnici djeteta plate fakture za školske obroke i produženi boravak, dokaz o uplati dostave gradskoj službi te se taj cjelokupni iznos vraća na Dječju karticu. I tako svakog mjeseca. Projekt Dječje kartice ostvarit ćemo odmah nakon izbora a u budućnosti će se njome, kada proračun to dozvoli, financirati i radni udžbenici i slobodne aktivnosti osnovnoškolaca.

3. Pokretanje i razvoj malog i mikro poduzetništva

Stvaranje prilika za razvoj poduzetništva preduvjet je za sve ostale naše ideje. Želimo vratiti ljude u grad Rijeku u kojoj će imati svi posao i vlastitu egzistencijalnu stabilnost i to ne oslanjajući se na socijalne programe već na pokretačke poduzetničke programe.

Predlažemo tri konkretne mjere: 
  • Osnivanje Fonda za poduzetnike
    On bi se koristio za Start up tvrtke i poduzetnike s padom prihoda većim od 20 posto zbog Covid krize. Fond bi financirao konkretne investicije u imovinu malih i mikro poduzetnika i zapošljavanje novih radnika.
  • Aktiviranje imovine grada Rijeke
    Puno je poslovnih prostora u gradu prazno i uništeno. Želja nam je smanjiti početnu osnovicu za najam prostora na 3 eura po četvornom metrom. Uz minimalnu cijenu najma poslovnih prostora  oni će se vrlo brzo vratiti u funkciju, grad će na njima zarađivati kroz najam, imovina će se održavati, a otvarat će se i nova radna mjesta.
  • Porezno rasterećenje dohotka 
    Poduzetnicima želimo olakšati poslovanje kroz smanjenje prireza porezu na dohodak sa 15 na 10 posto. 

4. Aglomeracija Rijeka

Aglomeracija Rijeka je projekt vrijedan milijardu i 761 milijun kuna. Njegovo ostvarenje postao bi zamašnjak za uzlet riječkog gospodarstva i otvaranje mnogo novih radnih mjesta.

5. Besplatni vrtići za svu djecu stariju od tri godine.

Želimo dugoročno ulagati u odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi. To je doba temelj za sve ostalo što će se događati u životima naše djece. Sva djeca moraju dobiti jednaku priliku za razvoj, nakon kojeg slijedi njihovo obrazovanje i posao u budućnosti. U planu nam je povećati kapacitete gradskih vrtića kako bi sva djeca bila upisana u njih.

6. Dostojan život umirovljenika Primorsko goranske županije i grada Rijeke

Rokovi čekanja na mjesto u domovima za starije osobe predugački su i traju 5-8 godina, to nam je neprihvatljivo. Želja nam je smanjiti ih na maksimalno dvije godine. Suradnjom grada i županije pronaći ćemo adekvatne prostore i staviti ih u funkciju te stvoriti nove kapacitete za naše roditelje, djedove i bake. Osigurat ćemo i dnevne boravke za starije osobe kako bi imali mogućnost prilagodbe za život u domovima ili da bi jednostavno imali mjesto gdje će kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim vršnjacima te imati svu potrebnu njegu i skrb. Iz sredstava Europske unije, njenog socijalnog programa osigurat ćemo sredstva za ugradnju dizala u zgradama gdje je to moguće, kako bi se i na taj način olakšao život starijima i nemoćnima.

Ostvarenjem program Bure  zadovoljit ćemo potrebe i povećati kvalitetu života svim naših sugrađana. Trudit ćemo se stvoriti sve preduvjete kako bi život u našem gradu i županiji bio najbolji u cijeloj državi a i šire. Oslobodit ćemo sve potencijale našeg grada i cijele županije i svih njenih stanovnika.

7. Kultnu Kantridu trebamo vratiti u funkciju

U okviru novog Programskog razdoblja EU za razdoblje 2021 – 2027 s Operativnim programom Republike Hrvatske treba se razmotriti konkretna mogućnost i akcijski plan obnove, poboljšanja, rekonstrukcije i izgradnje sportske infrastrukture, pa tako i obnova s izgradnjom novog boljeg i ljepšeg kultnog stadiona Kantrida.

Moramo pronaći način kako predvidjeti i planirati obnovu ovog objekta kao jednog važnog dragulja sportske i  kulturne, infrastrukture u javnom – državnom ili vlašću lokalne samouprave. To je prioritet potreba svih naših građana, i svih naših sportaša.

Kantrida će opet biti mjesto okupljanja i velikih pobjeda!

Konferencija za medije