/

2022-08-29

Gdje pronaći besplatne fotografije za svoju web stranicu/blog?

Vizualni aspekt vrlo je važan ako vodite vlastitu web stranicu ili blog.

Visokokvalitetne fotografije koje odražavaju ono o čemu pišete privući će pozornost čitatelja i učiniti da se dulje zadrže s vama. Ako ih nema, tekst djeluje zamorno i nezanimljivo.

No, nemaju svi priliku sami fotografirati, a krađa tuđeg rada je protuzakonita.

Dakle, što biste trebali učiniti? Iskoristite besplatne banke fotografija u kojima talentirani fotografi daju svoje radove na besplatno korištenje! Jedini mogući trošak koji biste morali imati bio bi označavanje autora fotografije na vašoj domeni.

Popis besplatnih banaka fotografija:

 1. Pixabay – ima bazu podataka od 2,3 milijuna slika, videa, pa čak i glazbe. Ovo je jedna od najpopularnijih besplatnih banaka fotografija.
 1. Unsplash – baza podataka s preko 3 milijuna fotografija! Svaku od njih mora odobriti administrator web stranice, tako da tamo nećete pronaći fotografije loše kvalitete. Tamo se uglavnom objavljuju pejzažne fotografije.
 1. Picjumbo – kreirao ga je mladi fotograf koji je svojim fotografijama odlučio podržati online kreatore. Odabirom premium članstva dobivate pristup zajamčenih 50 zaliha fotografija mjesečno, posebnoj biblioteci i fontovima koje možete koristiti na bilo kojoj fotografiji.
 1. Pexels – praktična i intuitivna banka fotografija najviše kvalitete. Možete ih besplatno preuzimati, dijeliti i mijenjati. Ako vam se rad određenog fotografa posebno sviđa, možete ga podržati malom donacijom.
 1. PxHere – približno milijun visokokvalitetnih fotografija koje dijele korisnici. Možete s njima raditi što god želite.
 1. Foodiesfeed – nešto za obožavatelje kulinarstva. Ovdje ćete pronaći profesionalne fotografije hrane!
 1. Barnimages – fotografije visoke kvalitete za bilo koju upotrebu, atribucija nije potrebna, ali dobrodošli!
 1. Gratisography – stranica sa zbirkom najsmješnijih i najčudnijih fotografija na internetu! Nažalost, definitivno je manje bogata od ostalih kolekcija, ali svakako nije jako popularna, tako da ne morate brinuti o korištenju fotografije koja se već pojavljuje na tisućama drugih web stranica.
 1. Lifeofpix – stranica za fotografe i ljude koji trebaju besplatne fotografije! Svaki tjedan bira se 10 najboljih, a jednom mjesečno web stranica dodjeljuje titulu najboljeg fotografa. Sve su fotografije besplatne za korištenje.
 1. Startupstockphotos – ako trebate uredske ili tehničke fotografije, ovo je savršeno web mjesto za vas!
 1. Jeshoots – talentirani fotograf Jan Vasek stavlja svoje radove besplatno na raspolaganje svima koji ih žele koristiti! Fotografije su podijeljene u tematske dijelove, tako da možete brzo pronaći ono što vas zanima.
 1. Stocksnap – prekrasne, visokokvalitetne fotografije na bilo koju temu. Što više možete poželjeti?
 1. Reshot – besplatne ikone i ilustracije koje su izradili dizajneri i koje će vašu web stranicu ili blog zasigurno učiniti privlačnijim !
 1. New Old Stock – baza atmosferičnih, uglavnom crno-bijelih fotografija u retro stilu!< /li >

Licence za besplatno preuzimanje

Bez obzira koju banku fotografija koristite, vrijedi obratiti pozornost na licencu pod kojom su fotografije dostupne.

Najpopularniji sustav licenciranja autorskih prava su licence Creative Commons koje uključuju:

 1. CCO – u ovoj licenci autor se odriče svih svojih autorskih prava. Zahvaljujući tome, njegove fotografije možemo slobodno koristiti: kopirati, mijenjati, distribuirati itd. Autor ne mora biti označen.
 2. CC-BY –  fotografije obuhvaćene ovom licencom mogu se slobodno koristiti, ali samo ako potpišemo autora fotografije.
 3. CC-NC – slično kao i CC-BY, fotografije možemo koristiti nakon označavanja autora, ali samo u nekomercijalne svrhe.

Što biste trebali zapamtiti kada dodajete fotografije na svoje web mjesto?

 • Prije svega, fotografije moraju potjecati iz legalnog izvora, stoga koristite gore navedene banke ili pretražite sami i obratite pozornost na licencu.
 • Fotografija koju dodate mora odražavati ono o čemu pišete. Trebala bi nadopunjavati sadržaj. Omogućite čitatelju da vizualizira ono o čemu čita i ujedno ga unaprijed informirajte što može očekivati ​​u tekstu.
 • Izbjegavajte umjetne, pozirane fotografije na kojima ljudi izgledaju poput manekena. Trenutno je na Internetu dostupno mnogo fotografija prirode, a korisnici Interneta visoko cijene autentičnost.
 • Također provjerite jesu li fotografije odgovarajuće kvalitete, ne smiju biti mutne, loše izrezane itd.
 • Ne zaboravite da fotografije odgovaraju vašoj ciljnoj skupini. Ako vodite trgovinu odjećom za tinejdžerice, nemojte koristiti fotografije starijih muškaraca itd.
 • na svojoj web stranici

 • Budite dosljedni u odabiru fotografija – ako odaberete crno-bijele fotografije, držite ih se. Možete potražiti jedan među mnogim dostupnim filtrima ili unaprijed postavljenim postavkama koje ćete primijeniti na svaku fotografiju i tako stvoriti dosljedan izgled web stranice.

Koje su vrste i formati fotografija?

Format .jpg

Ovo je najpopularniji format fotografija koji se koristi na internetu. To je savršen kompromis između kvalitete i veličine fotografije, pa bi i vrlo velike fotografije u ovom formatu trebale izgledati estetski ugodno.

Format .png

Najveća prednost .png formata je mogućnost postavljanja prozirne pozadine. Savršen je za vektorsku grafiku, tj. onu u kojoj je slika predstavljena pomoću tijela ili geometrijskih figura. Nedostatak ovog formata je njegova velika veličina, što može usporiti vašu web stranicu.

Format .gif

Njegova popularnost na web stranicama i blogovima trenutno se značajno smanjila, ovaj se format uglavnom koristi u programima za razmjenu poruka kao što je Messenger. Međutim, to ne mijenja činjenicu da ako želite prenijeti kratku animaciju ili niz fotografija na svoju web stranicu, GIF bi se mogao pokazati neprocjenjivim!

Odgovarajuća težina fotografije

Određujemo težinu grafike u bajtovima, kilobajtima i megabajtima. Kada postavljate fotografije na svoje web mjesto, morate paziti da imaju što manju težinu. Zašto?
Što su fotografije teže, to im je potrebno više vremena za učitavanje i vrijeme čekanja za korisnika interneta. Znajte da prosječni korisnik čeka samo oko 2 sekunde da se stranica otvori i zatim zatvori preglednik. Dakle, ako želite da vaša domena bude često posjećena, pobrinite se da se brzo učitava.

Kako provjeriti težinu fotografije?

Samo desnom tipkom miša kliknite sliku i odaberite “svojstva”. Grafika za web stranicu ne smije prelaziti 1024 kB. Ako vam je fotografija prevelika, možete je komprimirati, odnosno smanjiti težinu. Obratite pozornost na odgovarajuću razinu kompresije kako ne biste izgubili kvalitetu – možete koristiti online uslugu TinyPNG.

Najbolje je usvojiti opće pravilo za korištenje grafike čija širina nije veća od 1920 piksela i najveća visina od 1080 piksela. Ovo je najčešća najveća veličina fotografije koju prikazuju web stranice.

Na što još trebate obratiti pozornost?

Ne zaboravite pravilno rasporediti fotografije na web stranici – ne smije ih biti premalo ili previše. Ne bi smjele otežavati čitanje teksta.

Također je važno pod kojim imenom spremate fotografije. Roboti tražilica koji indeksiraju web stranicu mogu čitati tekst, ali ne mogu vidjeti slike. Stoga, ako spremite fotografiju, primjerice, Eiffelovog tornja, roboti će je moći protumačiti na odgovarajući način.

Iz istog razloga trebali biste dopuniti i alternativne opise slika koji tražilicama daju osnovne informacije o slici – po mogućnosti koristeći ključne riječi, zahvaljujući kojima će web stranica biti bolje vidljiva u tražilicama.

Sažetak

Korištenje fotografija na web stranici ili blogu iznimno je važno jer vizualni sloj potiče korisnike da ostanu na web stranici i čitaju njezin sadržaj. Treba pripaziti na izbor odgovarajućih fotografija – što prikazuju, njihovu kvalitetu, format i težinu. Također je ključno opisati fotografije, zahvaljujući kojima je stranica bolje indeksirana u tražilicama.