/

2020-04-24

WordPress ili namjenski CMS? Koje je rješenje bolje?

Interaktivne agencije koje nude izradu web stranica za tvrtke često koriste različita rješenja u svom radu. Neki stvaraju vlastite CMS sustave, dok drugi koriste one dostupne pod Open Source. Oba rješenja imaju svoje prednosti, ali vrijedi pobliže pogledati kako funkcioniraju u praksi. To će vam dati ideju o tome što možete očekivati ​​nakon što vaša narudžba bude dovršena. Je li vlasnički CMS doista toliko različit od otvorenog koda? Koja će opcija biti bolja u vašem slučaju? Potičemo vas da pročitate članak!

Što je sustav otvorenog koda?

To je sustav koji izvorni kod za izradu web stranica čini javno dostupnim. Možete ga slobodno modificirati kako bi odgovarao vašim potrebama. S obzirom na to da su Open Source rješenja vrlo popularna, dosta su fleksibilna i omogućuju brojne izmjene web stranica ovisno o viziji klijenta. Operativni sustav obično ažuriraju moderatori kontinuirano, što omogućuje jednostavno prilagođavanje web stranice novim trendovima uz samo nekoliko klikova. Nedvojbena prednost ovog rješenja je i uključenost kreatora u projektiranje sustava koji podržavaju funkcioniranje OS-a, primjerice dodataka koji poboljšavaju brzinu učitavanja velikih slika ili olakšavaju izradu SEO-a na vašoj web stranici.

Što je namjenski CMS?

CMS kreiran od nule je sustav za upravljanje sadržajem koji se ističe prvenstveno činjenicom da se najčešće koristi za vrlo napredne projekte. Takav sustav obično kreiraju stručnjaci koji zatim CMS stavljaju na raspolaganje tvrtki pod licencom. Zahvaljujući tome, možete biti sigurni da je softver napisan pojedinačno kako bi zadovoljio vaše zahtjeve. U slučaju ovakvog sustava, na internetu nećete pronaći upute za ispravljanje nekih elemenata, pa vam je potrebna stalna podrška interaktivne agencije prilikom ažuriranja web stranice.

Koji su najpopularniji otvoreni izvori?

WordPress je nedvojbeno najpopularniji sustav i već je godinama cijenjen zbog mnoštva funkcija i jednostavnosti korištenja. Odabirom ovog rješenja znatno ćete uštedjeti na konačnoj cijeni izrade web stranice. Zašto? Sam softver WordPress je besplatan. Kao korisnik stranice, nećete morati platiti za korištenje ovog softvera. Štoviše, plaćanja ne uključuju dodatne elemente koje pružaju kreatori WordPressa, kao što su ažuriranja ili dodaci koji podržavaju funkcioniranje web stranice. Na WordPressu je sve to besplatno, pa ako želite naručiti web stranicu, ako odaberete ovu opciju, platit ćete samo kupnju servera i domene.

Predložak prema kojem ćemo izraditi Vašu web stranicu također se može platiti. Iako WordPress nudi i besplatne predloške i svaki ih korisnik može koristiti, valja znati da se radi o relativno jednostavnim rješenjima koja neće funkcionirati, primjerice, za naprednije web stranice, poput internetskih trgovina. Stoga je kupnja predloška bolja opcija, ali još uvijek puno jeftinija od ulaganja u namjenski CMS.

Po čemu se još ističe WordPress?

Vrlo velika prednost WordPressa je jednostavno rukovanje. Dok izrada CMS-a od nule može potrajati dosta vremena, instaliranje WordPressa traje praktički nekoliko minuta. Sve vrijeme koje bi trebalo posvetiti dizajnu web stranice zapravo je usmjereno na njezine grafičke i SEO prilagodbe. Dakle, ako želite dobro, ali relativno brzo rješenje, svakako je bolje odabrati opciju Open Source.

Još jedna velika prednost WordPressa je njegova potpuna responzivnost. Kreatori sustava vrlo pažljivo prate trendove i svako sljedeće ažuriranje vodi računa o potrebama korisnika. Istodobno, sami primatelji podržavaju web stranicu tako što, na primjer, stvaraju responzivne dodatke, zahvaljujući kojima možete doprijeti do veće skupine kupaca. Mogućnost proširenja vaše WordPress web stranice zahvaljujući dostupnosti dodatnih opcija doista je ogromna. Na taj način možete uspješno kreirati profesionalne online trgovine koje će se odlikovati izvrsnom čitljivošću, transparentnošću, funkcionalnošću i brzinom.

Redovita ažuriranja također olakšavaju sinkronizaciju web stranice s najnovijim SEO trendovima ili zahtjevima Googlea. Ovo je važno jer ima veliki utjecaj na pozicioniranje, a vjerojatno svaki kreator želi da se njegova web stranica pojavi što više u tražilicama.

Velika prednost WordPressa je njegova svestranost. Ovaj se sustav koristi za izradu vrlo jednostavnih stranica, kao što su odredišne ​​stranice, i onih naprednih. U drugom slučaju govorimo prije svega o portalima, e-commerce trgovinama ili opsežnim web stranicama tvrtki. Odabir iz ogromne baze podataka predložaka omogućuje vam stvaranje web stranice u potpunosti integrirane s Vaša očekivanja. Nakon završetka izrade i implementacije projekta i dalje možete koristiti usluge interaktivne agencije koja će podržati vašu web stranicu ažuriranjem, kreiranjem sadržaja koji poboljšava pozicioniranje te daljnjim razvojem web stranice.

Po čemu se ističe CMS stvoren od nule?

Sustav za upravljanje sadržajem kreiran za konkretnu tvrtku zahtjeva mnogo veća ulaganja. Korištenje CMS-a obično dobro funkcionira za web stranice koje zahtijevaju posebne sustave. To mogu biti, na primjer, napredne internetske trgovine ili platforme društvenih medija koje nadilaze funkcionalnost Open Source sustava.

Vlasnički sustavi smatraju se sigurnijima jer se sve sigurnosne mjere kreiraju pojedinačno za danu web stranicu. No, ovdje vrijedi naglasiti da WordPress može biti i potpuno sigurna platforma. Samo je važno da svoje dodatke redovito ažurirate i pregledavate.

U slučaju CMS-a, dodavanje novih elemenata na web stranicu može biti problematično. Dok kod web stranica temeljenih na WordPressu klijent može sam podnijeti najjednostavnije izmjene (pod pretpostavkom, naravno, da ih želi napraviti), sa individualno izrađenim sustavom to će jednostavno biti preteško. U takvoj situaciji kodom mora rukovati osoba koja ga je izradila, jer će samo kreator znati kako ažurirati stranicu da ne ošteti izvorni kod. U tom pogledu CMS je prilično nezgodna opcija jer zahtjeva stalni angažman kreatora. U slučaju WordPressa, osnovne mogućnosti možete naučiti sami, a ako u daljnjim fazama ne želite angažirati interaktivnu agenciju, možete se uspješno nositi s pitanjem ažuriranja, postavljanja dodataka, objavljivanja sadržaja na blogu i tako dalje.

WordPress ili CMS – što odabrati?

Ako trebate web stranicu koja će biti vaš izlog ili želite napraviti trgovinu koja će vam omogućiti prodaju online bez ikakvih problema, WordPress će definitivno biti najbolja opcija za vas. Međutim, ako trebate napredni sustav za upravljanje sadržajem koji će, primjerice, integrirati mnogo manjih podsustava i biti vrlo individualan, tada vam je najvjerojatnije potreban CMS. Ipak, valja naglasiti da je velika većina web stranica temeljena na WordPressu i savršeno funkcionira. Prije odluke dobro je razmisliti je li financiranje novog CMS-a doista isplativo. Nažalost, ovo nije jeftino rješenje – napredni CMS sustavi stvoreni za velike platforme koštaju i do stotine tisuća zlota. Ako niste sigurni koja će vam opcija odgovarati, obratite se interaktivnoj agenciji. Pogledat ćemo vašu industriju, predstaviti dostupne opcije i ponuditi početnu ponudu.

Zapamtite da ako odaberete WordPress, plaćate 0 PLN za sustav. Također nas ne košta ništa, tako da ne naplaćujemo naknadu za učitavanje sustava na vašu web stranicu. Financiranje uključuje izradu projekta, kupnju predloška na kojem će biti web stranica te eventualno kupnju domene i hostinga ako ih još niste platili. Osim toga, možemo ponuditi i profesionalno napisan sadržaj za vašu web stranicu. Vrlo su važni za vidljivost vaše web stranice, bez obzira preferirate li onu temeljenu na WordPressu ili novom CMS-u. Sadržaj utječe na pozicioniranje, stoga bi trebao biti u skladu s načelima SEO-a. Znamo kako uključiti ključne riječi važne za vašu industriju i kako napisati upečatljive tekstove koji će utjecati ne samo na primatelje, već i na robote koji rade u tražilicama. Zahvaljujući tome bit ćete sigurni da će vaša web stranica biti visoko pozicionirana, što će se odraziti i na bolje prodajne rezultate.

Potičemo vas da kontaktirate našu marketinšku agenciju!