/

2020-12-07

Novi faktor rangiranja od Googlea. Što vrijedi znati o tome?

U svibnju je Google najavio planiranu implementaciju novog faktora rangiranja. Core Web Vitals, jer je to naziv skupa indikatora koji pokazuju izvedbu web stranice, odlična su podrška webmasterima. Zahvaljujući faktoru rangiranja možete se još bolje pobrinuti za dobru poziciju i optimizaciju svoje web stranice. Provjerite kako to učiniti!

 

Što je Core Web Vitals?

Core Web Vitals nisu ništa više od tri pokazatelja na koje Google obraća posebnu pozornost. Prvi je učitavanje (Largest Contentful Paint). Fokusira se na vrijeme potrebno web stranici za učitavanje svih elemenata (npr. tekstova i grafika). Preporuča se da vrijeme punjenja ne bude duže od 2,5 sekunde. Ovo je optimalno vrijeme za čekanje da vaša web stranica bude spremna prema novim preporukama Core Web Vitals.

Drugi pokazatelj je interaktivnost, tj. kašnjenje prvog ulaza. Ova metrika uglavnom se fokusira na to koliko brzo stranica reagira na korisnički unos. Interaktivnost se može mjeriti, primjerice, kada se klikne na određene podstranice ili drugi sadržaj koji potencijalno može zainteresirati korisnika. Procjenjuje se da kašnjenje prvog unosa ne bi trebalo biti dulje od 100 milisekundi. Vrijedno je naglasiti da je interaktivnost usko povezana s performansama našeg poslužitelja.

Posljednji, treći pokazatelj odnosi se na vizualne aspekte. Kumulativni pomak izgleda provjerava može li korisnik stvarno kliknuti na odabrani gumb. Ovo je važno jer neke stranice namjerno koriste pomake kako bi, na primjer, preusmjerile korisnika ravno na oglas. Google se pokušava boriti protiv takvog ponašanja, a jedan od načina borbe je Cumulative Layout Shift.

Core Web Vitals – zašto vrijedi obratiti pažnju na njih?

Je li novi čimbenik rangiranja doista važan? Trebamo li obratiti pozornost na to prije nego što nešto poduzmemo na web stranici? Definitivno da! Kao što su posljednje godine pokazale, Google sve više stavlja naglasak na korisničko iskustvo. Naravno, ovo nije jedini element koji utječe na pozicioniranje i vidljivost web stranice, ali ga svakako ne možemo zanemariti. Briga o novom indikatoru rangiranja, odgovarajućem broju linkova i kvalitetnim tekstovima osigurat će zaista visoku poziciju u tražilicama.

 

Kako osigurati dobar faktor rangiranja?

Prvo, vrijedi pogledati grafiku na vašoj web stranici. To će vam pomoći da izbjegnete preskakanje ili predugo učitavanje pojedinačnih fotografija.

Kako bi novi faktor rangiranja djelovao u našu korist, također je dobro razmotriti svrhu korištenja uobičajenih skočnih prozora. U nekim situacijama, npr. tijekom godišnjeg odmora ili posebne promocije, svakako su korisni. Istodobno, moramo biti svjesni da trajni skočni prozor prekriva statični tekst na web stranici, a Core Web VItals to može shvatiti negativno. Stoga je vrijedno oprezno pristupiti svim “objektima” koji mogu nenamjerno naštetiti našoj web stranici.

 

Koji faktori rangiranja utječu na našu web stranicu?

Vrijedno je znati da iako smo do sada govorili samo o čimbeniku Core Web Vitals, Google nudi i nekoliko drugih čimbenika koji utječu na prihvaćanje web stranice. Vrijedno je poznavati ih sve kako biste uživali u stvarno dobrom prijemu vaše web stranice među korisnicima! Ostali faktori rangiranja uključuju:

 

Mobilna kompatibilnost

 

Ne može se poreći da se Google fokusira na mobilnost. Istraživanja pokazuju da svake godine raste broj ljudi koji traže informacije i kupuju putem pametnih telefona i tableta. I zato je toliko važno da web stranice budu prilagođene i mobilnoj verziji. Kako provjeriti radi li web stranica na pametnim telefonima? Za to je najbolje koristiti gotove alate, poput Google Search Consolea. Nakon što unesete adresu web stranice, Google Search Console će za vas pripremiti potpuno izvješće. Tamo ćete pronaći informacije o mogućim pogreškama i stavkama koje je moguće popraviti. To je dragocjeno saznanje zahvaljujući kojem ćete saznati nisu li klikabilni elementi preblizu jedan drugome te je li font u mobilnoj verziji dovoljno velik i čitljiv.

 

Korištenje SSL certifikata

 

O tome što je točno SSL pisali smo u ovom članku. Stoga ćemo samo ukratko dodati da SSL jamči sigurnost korisničkih podataka. Bez toga, web-mjesto će biti klasificirano kao “sumnjiv izvor”, što može učinkovito obeshrabriti korisnike od daljnjeg istraživanja web-mjesta. Internetska sigurnost je prioritet, stoga nije ni čudo da će potrošači vjerojatnije odabrati web stranice s odgovarajućom sigurnošću. Vrijedno je zapamtiti!

 

Unutarnje i vanjsko povezivanje

 

Prvi osigurava glatku navigaciju web-stranicom i brzo vodi korisnika do sadržaja koji želi. Potonji utječe na bolje pozicioniranje web stranice i još uvijek se smatra jednim od najvažnijih čimbenika rangiranja. Zašto? Dobijanje vanjskih poveznica može biti dugotrajno, stoga Google takve aktivnosti nagrađuje. Vanjsko povezivanje može se temeljiti na drugim web stranicama, forumima i bilo kojim imenicima. Postoji mnogo mogućnosti, stoga vrijedi pokušati osigurati da se poveznice na našu web stranicu pojavljuju na raznim mjestima.

Vrijedan sadržaj

 

Ovo je još jedan element koji je prioritet za Google. Jedinstven sadržaj obogaćen SEO-om, ali istovremeno specifičan i dovoljno dugačak, jedan je od najboljih načina da svoju web stranicu održite visoko na ljestvici. Vrijedno je dodati da je iznimno važno web stranicu redovito ažurirati. I zato je preporučljivo ne zaboraviti dodati novi sadržaj kad god je to moguće. Ako znate da nemate vremena za ovo, ali želite web stranicu koja je što je moguće više prilagođena faktorima rangiranja, razmislite o angažiranju copywritera.

Brzina web stranice

 

Iako se u novom faktoru rangiranja donekle spominje brzina, njezina je važnost odavno poznata. Povećanje vremena učitavanja stranice povećava vašu “stopu napuštanja početne stranice”. Tako se nazivaju radnje korisnika koji nakon ulaska na web stranicu odustaju od interakcije i napuštaju je. Nažalost, dugo vrijeme učitavanja može biti glavni razlog zašto se osoba može odlučiti prijeći na konkurenta. Iz tog razloga, brza, interaktivna web stranica trebala bi biti apsolutni prioritet.

Iskustvo stranice – kada će se pojaviti ažuriranje?

Prema informacijama koje je dostavio Google, očekuje se da će se ažuriranje pojaviti 2021. godine. Ovo je zadnji trenutak da osiguramo da je web stranica prilagođena novim faktorima rangiranja. Srećom, određeni alati nam mogu olakšati! Vrijedi pogledati, između ostalog, i novi tab u Google Search Consoleu. “Osnovne web metrike” ispituju kako se stranice prilagođavaju očekivanjima korisnika. Na navedenoj podstranici možete provjeriti kvalitetu svojih poveznica. Ako su loše kvalitete, provjerite što učiniti da ubrzate učitavanje. U tu svrhu vrijedi koristiti alat Page Speed ​​​​Insight.

Ako se stranice predugo učitavaju, vrijedi obratiti pozornost na resurse koji možda blokiraju obradu stranice. Grafike u netočnim ili prevelikim veličinama također su veliko opterećenje. Ako ih ne želite mijenjati ručno, upotrijebite jedan od dodataka koji olakšavaju kompresiju slike. Vrijedno je obratiti pozornost na, primjerice, Imagify, Smush ili WebP Converter for Media. Dobar dodatak će optimizirati slike i odgoditi njihovo učitavanje izvan zaslona, ​​što također ubrzava prikaz vaše web stranice.

 

Novi faktor rangiranja – kakve promjene možete očekivati?

Ukratko – ako ste vodili računa o trenutnim pokazateljima rangiranja, malo je vjerojatno da će vaše web mjesto doživjeti značajne promjene. Morali smo obratiti pozornost na mnoge pogodnosti za korisnike prethodnih godina. Brzina stranice nedvojbeno će igrati ključnu ulogu, stoga je vrijedno osigurati da radi s novim pokazateljima rangiranja. Pritom treba naglasiti da sadržaj i dalje ostaje iznimno važan element web stranica. Zahvaljujući njima možete doprijeti do veće skupine korisnika. Korištenje izraza koji uzimaju u obzir pitanja potrošača značajno povećava vidljivost web stranice i uzrokuje dinamičan rast njezine pozicije u tražilicama. I zato moramo i dalje paziti na sadržaj, a ne samo na tehničke parametre.

Vrijedno je voditi računa o sadržaju koji će zainteresirati korisnike. Kako to učiniti? Najbolje je surađivati ​​sa SEO stručnjacima i copywriterima. Na taj način će vaši tekstovi biti prilagođeni potrebama korisnika i robota tražilica. Ako tražite takvog stručnjaka, svakako pogledajte našu ponudu. Rado ćemo za vas pripremiti vrijedne tekstove!