/

2019-10-05

Kako napraviti dobar newsletter?

Bilten je još uvijek jedan od najučinkovitijih načina za dosezanje kupaca. Vrijedi to iskoristiti i uložiti u pravilno osmišljen e-mail marketing. Zahvaljujući njemu, imate priliku privući pozornost različitih korisnika i zadržati ih dulje. Kako napraviti dobar bilten?

Pronađite ideju za sebe

Da bi newsletter bio dobar, mora služiti određenoj svrsi. Stoga razmislite o tome što želite prenijeti putem svog biltena. Informacije o novim upisima? Specifična, dodatna znanja koja korisnici neće pronaći na vašim stranicama ili društvenim mrežama? Postavljanje cilja vrlo je važno jer će pomoći u daljnjem procesu stvaranja komunikacije. Postoji nekoliko putova kojima možete krenuti, ovisno o tome koje su akcije najbolje za vašu tvrtku. Prva opcija je promocija, odnosno konkretne informacije o uslugama, novim proizvodima i popustima na web stranici ili u trgovini. Ovdje također možete uključiti, na primjer, zanimljive činjenice o tvrtki ili uspjesima; međutim, sve bi trebalo biti usmjereno na široko shvaćenu promociju. Drugi prijedlog bi mogao biti preuzimanje uloge profesionalca, tj. pružanje savjeta. Ovo je dobar prijedlog za ljude koji ne nude specifične proizvode, već usluge. Tada, primjerice, psiholog može pripremiti zanimljivije razvojne ploče koje svatko može isprintati kod kuće. Takav dodatni sadržaj koji podržava svakodnevni rad ili razvoj vještina vrlo je dobro prihvaćen od strane različitih korisnika koji cijene trud poduzetnika uložen u stvaranje besplatnih dodataka. Druga opcija za bilten može biti, na primjer, dijeljenje mišljenja; Ovo će biti dobra opcija uglavnom za one koji vode npr. samostalni poduzetnik i blog, a željeli bi pružiti određeni sadržaj izvan glavnog informativnog kanala.

Pažnja! Nemojte birati sve ideje odjednom – ako kupca bombardirate s milijun rješenja, ideja, popusta i pitanja, postoji šansa da će prestati pratiti vaš newsletter.

Počnite s nečim lijepim

Kako doći do e-mail adrese za newsletter? Vrlo je jednostavno – ponudite nešto! To može biti popust za prijavu na vašu poštu ili određeni, besplatni proizvod.

Na primjer, u slučaju gore spomenutog psihologa, to može biti dnevnik razvoja. Vrijedno je razmotriti koje konkretne stvari naša tvrtka može ponuditi drugima i iskoristiti to. Privući kupca da se prijavi za slanje e-pošte prvi je uspjeh – zatim morate zadržati njihovu pozornost kako bi ostali u kontaktu s nama. Ako planirate dijeliti materijale, uzmite u obzir da newsletter treba redovito slati. Iz tog razloga predlažemo da određene sadržaje ili proizvode pripremite za preuzimanje “na zalihama” kako bismo osigurali da naše slanje ne prestane zbog nedostatka materijala.

Stvorite grafički dizajn

Vrijedno je odabrati dosljednu sliku newslettera – to će olakšati prepoznavanje vaše tvrtke. Stvaranje lijepog, dosljednog naslova uopće nije teško. To se može učiniti i amaterskim i profesionalnim programima, npr. Gimp ili Photoshop, ali i besplatnim aplikacijama koje imaju gotove predloške (ovdje valja spomenuti Canvu).

Odaberite sustav marketinga putem e-pošte

Postoje mnogi sustavi za marketing putem e-pošte, besplatni i plaćeni. Vrijedno je upoznati se s cjelokupnom ponudom i odabrati onu koja vam najviše odgovara. Od besplatnih ponuda možemo preporučiti, primjerice, FreshMail ili Mailchimp. Osim platforme, možete odabrati i vanjske programe koji se u potpunosti integriraju s vašim biltenima. Omogućuju izradu npr. dodatnih obrazaca (u slučaju provođenja ankete). Detaljna analiza odabranih sustava pomoći će vam da odaberete opciju koja je najviše prilagođena potrebama vaše tvrtke. Također vrijedi naglasiti da mnoge tvrtke počinju s jednostavnim, besplatnim platformama, a tek kada newsletter postane popularan prelaze na one koje se plaćaju, obogaćene naprednijim rješenjima.

Vodite računa o nazivu biltena

Imajte na umu da bi pošiljatelj mogao tretirati bilten kao neželjenu poštu; iz tog razloga  trebali bismo izbjegavati jednostavna imena “bez spola” koja će nas odmah klasificirati kao duplikat poruke. Za newsletter možete smisliti određeni naziv ili ga jednostavno potpisati svojim imenom i prezimenom; neki također biraju verziju imena u kombinaciji s mjestom (npr. Ania iz XYZ). Vrijedno je paziti da vas se ne smatra spamom – nemojte koristiti previše znakova koji privlače pažnju (deset uskličnika!!! sigurno će istaknuti e-poštu, ali neće pomoći da uđe u korisnikov sandučić).

Dodatne opcije

Ako kreirate newsletter, odmah razmislite o obogaćivanju s nekoliko opcija. Odlična ideja je automatski odgovor dobrodošlice, tj. poruka koja se automatski šalje svaki put kada se nova osoba pridruži našem newsletteru. Automatski rezultati također se mogu koristiti u tečajevima. Na primjer, ako pripremite besplatni, 7-dnevni tečaj, sve što korisnik treba učiniti je prijaviti se na njega, a zahvaljujući autoresponderu poruke će mu se automatski slati 7 dana. To će vam uštedjeti posao i omogućiti nesmetano obavljanje drugih aktivnosti.