/

2016-12-20

Kako odabrati boje za web stranicu?

projektowanie www

Odabir boja jedan je od ključnih elemenata dizajna web stranice. Odgovarajuće kombinirane boje čine da korisnici stranice rado i dulje pregledavaju. Kada su boje oštre i teško čitljive, posjetitelji mogu zatvoriti web stranicu nakon nekoliko sekundi i više se nikada ne vratiti. Što interaktivne agencije uzimaju u obzir pri izradi shema boja na web stranicama?s

Psihologija boja

Kod dizajna web stranica koristi se već godinama poznata psihologija boja. Prema njoj, određene boje uvijek ostavljaju sličan dojam na primatelja. Na primjer, IT tvrtke mogu izraziti svoju modernost žutom i narančastom bojom, tvrtke financijskog sektora mogu pokazati pouzdanost i odgovornost plavom bojom, a zdravstvene ustanove mogu se odnositi na zdravlje dizajnirajući web stranice u zelenoj boji.

Univerzalna pravila

Postoje i neka uobičajena pravila urazvoju web stranica. Osnovno je umjerenost u broju korištenih boja. Kako bi izbjegli dojam kaosa, stručnjaci za izradu web stranica obično se ograničavaju na tri boje – glavnu, alternativnu i karakterističnu boju, zajedno s njihovim nijansama. Također je važno koristiti kontrastne boje na mjestima gdje posebno želimo privući pozornost primatelja te izbjegavati rizične kombinacije boja koje smanjuju čitljivost web stranice.

Korisni alati

Tijekomdizajna web stranicainternetski alati su neprocjenjivi zainteraktivne agencije. Najpopularniji od njih je Adobe Kuler – besplatna baza podataka s nekoliko skupova boja koji olakšavaju stvaranje odgovarajuće sheme boja za određeno web mjesto. Alat je opremljen mnogim korisnim značajkama, kao što je nekoliko načina prikaza boja, mogućnost pretraživanja uzoraka koje su napravili korisnici i stvaranje vlastitih estetskih i dosljednih izgleda.