/

2017-01-31

Dobra navigacija web stranice – što je to?

projekt_strony_www

Izgled navigacije jedan je od ključnih aspekata koji određuju upotrebljivost web stranice. Dobro dizajniran radi poput GPS-a – pomaže korisniku da brzo i jednostavno pronađe željeni sadržaj na web stranici. Koje bi karakteristike trebale biti navigacije usmjerene na potrebe internetskog korisnika koji posjećuje našu web stranicu?

 

Dosljedno imenovanje

Svaki link treba jasno i konkretno informirati korisnika o tome što se nalazi na odredišnoj stranici. U isto vrijeme, trebali biste osigurati da je imenovanje svih elemenata logično i dosljedno posvuda na web stranici, čime ćete izbjeći zabunu za posjetitelja.

Isticanje navigacijskih elemenata

Navigacijski elementi namjestutrebaju se vizualno izdvajati od samog sadržaja. Dobra ideja je istaknuti neke poveznice ili gumbe koji će privući pozornost korisnika i usmjeriti ga na određene dijelove web stranice. Međutim, važno je da ih nema previše – previše opcija može spriječiti korisnika da odabere bilo koju od opcija.

Učinkovita tražilica

Čest problem ljudi koji koriste tražilice je problem pronalaženja sadržaja koji traže. Prejednostavna tražilica možda neće uvijek dati najadekvatnije rezultate, što izaziva frustraciju među korisnicima interneta koji će u takvim situacijama vjerojatnije napustiti web stranicu. Prilikom izrade web stranice posebnu pozornost treba obratiti na mehanizam rada sustava za pretraživanje

Navigacija putem puta

Izvrstan dodatak funkcionalnoj navigaciji su tzv. Zahvaljujući njima, korisnik web stranice tijekom cijelog posjeta može vidjeti kojim je putem prošao od početne stranice do točke na kojoj se trenutno nalazi. Breadcrumb navigacija omogućuje mu i povratak na jednu od prethodnih podstranica jednim klikom. Dodatna prednost rješenja je bolje indeksiranje same web stranice od strane robota i jačanje internog povezivanja, što pak poboljšava poziciju web stranice u rezultatima pretraživanja.