/

2020-09-22

Zašto se isplati imati SSL certifikat?

SSL certifikat nije neophodan za funkcioniranje web stranice, ali svakako se isplati uložiti u njega. Zahvaljujući tome možete dodatno osigurati web stranicu i utjecati na procese optimizacije. No, shvaćamo da SSL certifikati nisu elementi web stranica o kojima se najviše raspravlja i zato mnogi ljudi niti ne znaju da oni postoje. Za one koji žele saznati više, pripremili smo detaljan vodič. Preporučujemo vam da pročitate njegov sadržaj! 😊

Što je SSL certifikat?

Kako bismo pravilno objasnili bit SSL certifikata, vrijedi započeti s predstavljanjem što je zapravo takav certifikat. Ukratko, to je alat koji potvrđuje vjerodostojnost web stranice i osigurava povjerljivost podataka koje daju korisnici. Web stranice sa SSL certifikatima imaju dodatnu sigurnost. Svatko može provjeriti ima li odabrana web stranica takav alat. Kako? Samo pogledajte poveznice na svakoj stranici. Web stranice s lokotom pored poveznice imaju SSL certifikat. Oni bez lokota kažu “neosigurano”. Dodatno, nakon ulaska na web stranicu korisnik može biti obaviješten da korištenje web stranice uključuje rizik od krađe podataka.

Ne postoji takav problem kada koristite SSL certifikat. Ovaj alat učinkovito štiti korijensku domenu zajedno s pojedinačnim poddomenama.

Vidljiva promjena nakon instaliranja SLL certifikata bit će promjena http protokola u https.

 

Vrste SSL certifikata

Postoji nekoliko vrsta SSL certifikata pa se prije kupnje isplati detaljno upoznati s njima. To će vam pomoći da saznate koji certifikat najbolje odgovara potrebama vaše web stranice!

SSL certifikat označen kao DV – najjednostavniji tip certifikata. Dobro funkcionira za web stranice koje ne prodaju na mreži, već samo pružaju informacije. Takav certifikat košta najmanje i ima dobru razinu sigurnosti. To će biti prikladna opcija, na primjer, za web stranice koje sadrže različite obrasce koji zahtijevaju unos podataka o kupcima. Vrijedno je naglasiti da mnoge tvrtke koje nude hosting usluge također uključuju SSL certifikate među svoje elektroničke proizvode. Dakle, prije nego što tražite vanjske dobavljače, provjerite možete li kupiti takav certifikat od tvrtke s kojom već surađujete – to će vam uštedjeti vrijeme.

SSL certifikat označen kao OV nešto je napredniji tip sigurnosti web stranice. Preporuča se osobama koje prikupljaju naprednije korisničke podatke, uključujući ime, prezime ili adresu. OV je skuplji od DV certifikata i najčešće se koristi u trgovinama, u hotelijerstvu ili na web stranicama koje koriste sustav rezervacija.

SSl certifikat označen kao EV – smatra se da pruža najvišu razinu sigurnosti. Ovo je najskuplji, ali i najnapredniji sustav zaštite. Ističe se dodatnom zelenom oznakom uz poveznicu koja potvrđuje autentičnost web stranice. Ovo je posebno važno za tvrtke koje drugi pokušavaju oponašati. Ako vam se dogodilo da je netko pokušao izraditi web stranicu sličnu vašoj, samo promijenivši redoslijed slova u nazivu, svakako uložite u certifikat koji potvrđuje njegovu autentičnost. Ako to ne učinite, nesvjestan korisnik može završiti na krivoj adresi i biti prevaren. Zelena, prepoznatljiva poveznica dat će mu do znanja da je došao na pravu stranicu. Važno je da certifikati za EV obično također pružaju visoko jamstvo, što može biti važno za mnoge ljude. EV je također dobra opcija za tvrtke koje imaju mnogo poslužitelja povezanih s jednom domenom. Tada certifikat plaćaju jednokratno (a ne za svaki server posebno). EV certifikat obično vrijedi najmanje 12-24 mjeseca.

SSL certifikat – zašto se isplati ulagati u njega?

Vi brinete o sigurnosti podataka o klijentima.

Nijedan korisnik ne bi želio kupovati u trgovini koja nema odgovarajuće sigurnosne mjere. Davanje osjetljivih podataka (ime, adresa, podaci o debitnoj kartici) zahtijeva povjerenje. Kao korisnici, pretpostavljamo da će, kada unesemo svoje podatke, oni biti pravilno zaštićeni. U slučaju web stranice koja nema SSL certifikat, nitko nam to ne može jamčiti.

Iz tog razloga svakako preporučamo kupnju SSL certifikata osobama koje su odlučile voditi online poslovanje. Međutim, nedvojbeno se isplati ulagati u to i za druge web stranice – svaka mogućnost krađe podataka može učinkovito obeshrabriti ljude da ponovno posjete vašu web stranicu.

Zanimljivo, istraživanje također pokazuje da SSL certifikati imaju pozitivan utjecaj na konverziju. Pa ako se još uvijek pitate da li investirati usredotočite se na sigurnost – znajte da se isplati. Kupci to svakako primjećuju i vjerojatnije je da će se vratiti na web stranice koje jamče potpunu sigurnost njihovih podataka. A to znači i veću spremnost na ulaganje u proizvode koji su se tek pojavili u vašoj online trgovini. Enkripcija podataka jedan je od čimbenika koji izravno utječu na povećanje konverzija. Ovo vrijedi zapamtiti.

 

Dobra sigurnost po niskoj cijeni

U trgovinama sa SSL certifikatima pronaći ćete veliki izbor raznih sigurnosnih mjera. Neki koštaju i do tisuće zlota, ali zapravo možete kupiti najjednostavniji SSL certifikat za samo 100 ili 150 PLN godišnje. To svakako nije veliki trošak s obzirom na to da utječe na funkcioniranje cijele web stranice. Dodatno, kupnja i instaliranje SSL certifikata ne oduzima puno vremena. Instalacija i provjera web stranice može se završiti u samo nekoliko sati.

 

Bolje pozicioniranje

Ako vam je stalo do dobre vidljivosti vaše web stranice na internetu, ova točka će vas sigurno najviše zanimati. Kupnjom SSL certifikata poboljšava se pozicioniranje web stranice. One web stranice koje nemaju odgovarajuće sigurnosne mjere automatski imaju lošiju poziciju. Vrijedi to naglasiti, pogotovo jer je svaki element bitan kod optimizacije web stranice za pozicioniranje. SSL certifikate tražilice zbog toga cijene i nagrađuju. Štoviše, web stranice koje koriste http protokol umjesto https (i stoga nisu opremljene SSL certifikatom) mogu čak nestati iz rezultata pretraživanja. Ovo vrijedi naglasiti jer će tada sav vaš rad biti uzaludan.

 

SSL certifikat – za koga?

Zapravo, točan odgovor je: za svaku osobu koja ima vlastitu web stranicu. Međutim, pitanje sigurnosti posebno je važno za tvrtke koje vode online trgovine, vode banke ili prikupljaju podatke o korisnicima (državne web stranice/uredi). Potvrde bi također trebale biti obavezan element na medicinskim web stranicama, koje često sadrže obrasce za zakazivanje termina. Postoji i mnogo osjetljivih podataka koje treba zaštititi od krađe! Web stranice koje korisnicima omogućuju kreiranje računa također bi trebale imati SSL certifikate. Prikupljanje  puno podataka na jednom mjestu posebno je vrijedan plijen za hakere. Nemojte riskirati sigurnost svojih kupaca, pogotovo jer kada ga jednom izgubite, možda ga više nikada nećete dobiti natrag.

 

Ispravna instalacija SSL-a je važna!

Vrijedno je naglasiti da kupnja SSL certifikata nije sve. Također je potrebno osigurati da je pravilno implementiran na web stranici. Ako je certifikat instaliran s pogreškama, vaša web stranica može prikazati, između ostalog: problemi s preusmjeravanjem. To također utječe na pozicioniranje web stranice i može obeshrabriti korisnika. Što god rekli, brojne pogreške na stranici ne potiču vas da je nastavite pregledavati. Stoga je još važnije da SSL certifikat radi besprijekorno. Želite li biti sigurni da će se vaša web stranica i nakon izmjena ispravno prikazivati, naručite instalaciju SSL certifikata od interaktivne agencije. Naši webmasteri će jednostavno implementirati DV, OV i EV SSL certifikate na vašu web stranicu. Osim toga, možemo vas savjetovati pri odabiru najboljeg certifikata za vašu industriju i pomoći vam pronaći najbolju ponudu. Ako trebate dodatnu podršku u osiguravanju svoje web stranice, rado ćemo vam pomoći. Zapamtite da se ne isplati štedjeti na sigurnosti. Teško je graditi posao bez povjerenja kupaca, au ovom slučaju nema mjesta greškama. Gubitak osjetljivih podataka može imati ozbiljne posljedice za cijelo poslovanje. Umjesto preuzimanja rizika, puno je bolje uložiti u SSL certifikat. Pogotovo jer to stvarno nije veliki trošak na godišnjoj razini!