/

2019-08-05

Video marketing – kada se isplati ulagati?

Ne može se poreći da je popularnost sadržaja predstavljenog u video obliku u porastu. Davno su izašli iz okvira YouTubea – sada se marketinški videi izrađuju i na Instagramu i Facebooku. Sve više tvrtki odlučuje svoje društvene mreže obogatiti ovim oblikom komunikacije. Je li to stvarno isplativo? Kada se isplati ulagati u video marketing? Potičemo vas da pročitate članak!

Zašto je video marketing isplativ?

Iz jednostavnog razloga – istraživanja pokazuju da čak 65% populacije vizualno uči, au posljednje vrijeme to je još više nego inače. Sve više ljudi započinje dan jutarnjim pregledom društvenih mreža i sadržaja svojih omiljenih kreatora, npr. na YouTubeu. Korisnici mnogo češće posežu za audiovizualnim formama jer one trenutno omogućuju najveću koncentraciju pažnje. Mnogo napisanog sadržaja neće se pročitati do kraja ili će se obraditi vrlo kratko; drugačija je situacija s video sadržajem. Većina gledatelja će pogledati barem 75% toga, što je iznenađujuće dobar rezultat.

Veća stopa konverzije

Ako želite povećati prodaju, svakako biste trebali razmisliti o ulaganju u video marketing. Zahvaljujući tome možete značajno povećati konverziju i time pridobiti nove kupce. Filmovi jamče i bolji povrat ulaganja, a to može biti važno za ljude koji ne vole ulagati naslijepo, ne znajući hoće li im se isplatiti.

Vi gradite zajednicu oko brenda

Iako ne može svatko pročitati tekst, video u formi reklame privući će pozornost čak i na nekoliko sekundi i… natjerati kupca da ostane duže s vama. Štoviše, oglašavanje može potaknuti raspravu u komentarima, što također pomaže u izgradnji zajednice oko brenda. Što više korisnika preporuči vaš sadržaj jedni drugima, to će vaš brend brže steći popularnost. Izgradnja ovog procesa traje mjesecima ili čak godinama, ali se isplati – vrijedan sadržaj sigurno neće proći nezapaženo i cijenit će ga stalni i novi kupci.

Vi djelujete kao stručnjaci

Zahvaljujući video marketingu možete stvoriti imidž provjerene tvrtke koja dobro poznaje svoje područje. To je važno jer potrošači postaju sve svjesniji i često traže detalje. Stoga im te detalje vrijedi filmski predstaviti. Na primjer, ako vodite kozmetičku tvrtku, možete ispričati o načinima proizvodnje i sastojcima koji se koriste, ali i predstaviti tvrtku iznutra. U filmovima se dobro prodaju i lifestyle sadržaji, npr. razni savjeti, npr. “Kako odabrati sjenilo za plavušu?” i druge. Postoje mnoge mogućnosti za stvaranje dobrog video marketinga, samo trebate osigurati pravilno planiranje i redovitost. Prvo će vam pružiti stručnjaci za vođenje Facebooka i oglašavanje na Facebooku. Također vrijedi promatrati konkurenciju i provjeriti koji je sadržaj više, a koji manje popularan – zahvaljujući tome izbjeći ćete greške u budućnosti i moći ćete planirati svoj sadržaj tako da bude što vredniji za potencijalne primatelje.

Bolja poruka u kraćem vremenu

Jeste li znali da prosječan korisnik dnevno u prosjeku provede 2 sata i 6 minuta na internetu? To je puno vremena, ali i milijuni mjesta na internetu koja treba posjetiti. Ako želite pripremiti video marketing koji neće proći nezapaženo, morate osigurati da sadržaj bude što je moguće sažetiji. Pokušajte osigurati da i sadržaj i slika prenose poruku u isto vrijeme – duge opise možete zamijeniti dinamičnim scenama i dodati ugodnu glazbu. Zahvaljujući tome, možda ćete moći duže zadržati pozornost kupca. Vrijedno je testirati različite opcije i provjeriti koja je najpopularnija kako biste ostali ispred konkurencije.

Uvijek se isplati ulagati u video marketing, ali samo ako se za to dobro pripremimo. Korisnici interneta navikli su biti bombardirani informacijama sa svih strana. Kako bi reklama privukla pozornost i ostala u sjećanju, treba je u potpunosti prilagoditi primateljima (vrijedi unaprijed napraviti analizu kako bi se saznala dob primatelja, koji su im interesi i sl.) i tržište koje se dinamički mijenja. Pratite najnovije trendove i učite na pogreškama konkurencije kako ne biste zaostali!