/

2020-10-14

Psihologija boja u marketingu: kako dizajnirati da privuče?

Boje su od velike važnosti za razvoj svake tvrtke. Oni utječu na brendiranje i mogu dodatno izazvati pozitivne ili negativne emocije. Štoviše, boje imaju izravan utjecaj na izbore potrošača, stoga ih je potrebno uskladiti na način da donose mjerljive financijske koristi. Ako nikada niste istraživali važnost psihologije boja u marketingu, ovaj je članak definitivno za vas!

 

Što je psihologija boja?

 

Jednostavno rečeno, ovaj izraz opisuje način na koji pojedine boje utječu na nas. Na primjer, poznato je da se crvena boja općenito smatra poticajnom. To je boja koja se povezuje s ljubavlju, vatrom i emocijama, pa je savršena za donošenje odluka. Slični izrazi mogu se koristiti i za druge boje. Potičemo vas da se upoznate s različitim bojama i njihovim značenjima kako biste odabrali onu koja najbolje odgovara vašem poslovanju.

 

Crvena boja u marketingu

Već spomenuta crvena je boja koja se izuzetno često koristi u marketingu zbog činjenice da izaziva jake emocije. To uključuje, između ostalog, sa željom da se brže odgovori. Istraživanja pokazuju da su u trgovinama s crvenim svjetlima u zatvorenom prostoru potrošači bili spremni puno brže donositi odluke o kupnji. Isto svojstvo crvene boje koristi se u oglasima i na web stranicama. Popularna praksa je istaknuti gumbe “poziv na akciju” različitim nijansama crvene kako bi potencijalni kupac odlučio dodati proizvod u košaricu. Također možete istaknuti gumb “pretplati se na newsletter”. Budući da se crvena povezuje s emocijama, često se koristi pri izradi vizualizacija brendova koji apeliraju na emocije. Tako je, primjerice, Coca-Cola (tko se ne sjeća barem jedne božićne reklame ovog brenda, obogaćene jakim crvenim akcentima?). Snagu crvene boje koriste i brendovi Ferrari (asocijacije na brzinu i ekskluzivnost) i Levi’s (tamnocrvena je kraljevska boja, asocira na prestiž).

 

Plava boja – značenje u poslu

Alternativa crvenoj je plava. To je boja koja se povezuje s mirom, sigurnošću i samokontrolom. Često ga koriste medicinske tvrtke, banke, platni sustavi, osiguravatelji, kao i zrakoplovne tvrtke i robne marke povezane s industrijom vode. Mnogi ljudi ovu boju povezuju s mudrošću. Sjećate li se boja kuće Ravenclaw iz “Harryja Pottera”? Nijansa plave pratila je najinteligentnije čarobnjake! Osim toga, ova se boja također povezuje s razumijevanjem i odanošću. Nije ni čudo što je plava boja vrlo popularna i na društvenim mrežama, uostalom, čini se, među ostalim, u logotipu Facebooka ili Twittera.

 

Zelena boja u marketingu – za koga?

Zelena je boja povezana sa zdravljem, stabilnošću i prirodom. Nije ni čudo da zelenu boju vrlo rado koriste tvrtke koje prodaju zdravu hranu. Osim toga, zelena je također boja koju koriste banke, medicinska industrija, eko industrija i industrija zaštite okoliša. Istovremeno, vrijedi naglasiti da zelena, kao i crvena, odlično funkcionira u CTA gumbima. Ako na vašoj web stranici prevladava bijela boja, zeleni gumbi “Provjeri”, “Pošalji prijavu”, “Pretplati se na newsletter” značajno će se isticati na stranici i mogu potaknuti potrošača na hitnu akciju.

Važno je da je zelena također umirujuća i umirujuća boja. Stoga može dobro funkcionirati kada promiče, na primjer, prirodne terapije, biljne lijekove, satove joge ili meditaciju.

 

Psihologija boja: narančasta

Narančasta je boja bliska crvenoj, pa je i njezin učinak prilično sličan. Narančasta potiče i privlači pažnju, potiče na akciju (nije bez razloga to boja brendova kao što su Allegro, Orange, Pyszne.pl ili Amazon). Neki stručnjaci vjeruju da je narančasta boja povezana s mladošću, pa je vrijedno razmisliti o njezinom odabiru pri stvaranju brenda za mlade.

 

Žuta boja i markiranje

Žuta je još jedna boja koja može biti iznimno učinkovita u razlikovanju poziva na radnju. Istovremeno, to je boja s upozoravajućim konotacijama (poput prometnih znakova) pa može privući pozornost. Isplati ga se koristiti gdje god želimo istaknuti neku poruku. Važno je da je žuta topla boja i stoga ima pozitivne asocijacije. Često ga biraju ugostiteljske kuće, a najbolji primjer za to je McDonald’s. Štoviše, žuta je i boja koja se često koristi u komunikaciji s mlađim osobama. Ovdje možete ukazati na Snapchat kao primjer.

Ljubičasta je boja osobito omiljena u kreativnoj i komunikacijskoj industriji. Ova se boja često povezuje s marketinškim i telefonskim tvrtkama. Najbolji primjeri su Play, Yahoo i T-Mobile. U isto vrijeme, ljubičasta se često pripisuje brendovima koji svoju odjeću posvećuju djeci. To je zato što se smatra prilično veselom bojom. Zanimljivo, ljubičasta se u mnogim krugovima također smatra luksuznom nijansom (opet se valja prisjetiti kraljevskih asocijacija, uostalom, ljubičastu su nekada nosile samo važne osobe!). Ovu igru ​​prestižno koriste, između ostalih, Milka koja se od ostalih brendova čokolade izdvaja svojom karakterističnom ljubičastom bojom.

Ružičasta se još uvijek smatra snažno povezanom sa ženstvenošću. Pogledajte samo drogerije, zlatarnice i brendove vezane uz majčinstvo/plodnost. Kod većine prevladava nijansa ružičaste koja želi izazvati jasne asocijacije. Primjeri brendova koji su se odlučili za ružičastu boju su Hebe, Barbie, Cosmopolitan, Bourjois i Victoria’s Secret. To, međutim, ne znači da ružičasta ne funkcionira dobro u komunikaciji drugih brendova. Ovo je boja koju koriste i tvrtke koje nisu vezane za spol, poput Wizzaira. Štoviše, stranka Razem također koristi ružičastu boju u svojim porukama.

Crna je najneutralnija boja od svih ovih. Iz tog razloga često ga koriste brendovi koji žele naglasiti svoj luksuz i visoki standard. S druge strane, crna se također povezuje s određenom tradicijom i klasikom. I zato ga biraju brendovi visokog ranga, kao što su Chanel, Mercedes-Benz, Adidas i Vistula.

Boje u marketingu – na što obratiti pozornost?

Prilikom odabira boja za svoj brend, obratite pozornost ne samo na njihovu simboliku, već i na ciljnu skupinu. Pripremate li grafički dizajn web stranice za prodaju, odaberite upečatljive boje: crvenu, žutu, narančastu. Ako, pak, želite doprijeti do razboritijih kupaca koji dugo razmišljaju o kupnji, odaberite boje koje asociraju na sigurnost i stabilnost: plavu i zelenu.

Važno je napomenuti da ako se vaš brend želi razvijati na međunarodnoj razini, također morate uzeti u obzir kulturološke razlike. Neke boje mogu imati potpuno drugačije konotacije izvan Europe. Na primjer, u Kini žuta simbolizira kraljevsku vlast jer je to boja povezana s carem. S druge strane, Kinezi bijelu smatraju bojom koja donosi nesreću.

Želite koristiti više od jedne boje u svom brendiranju? Ne zaboravite da se pri izradi vizualizacija preporučuje korištenje najviše tri boje. Odabir nijansi olakšat će vam jedan od načina kombiniranja boja. Riječ je o trijadnim, analognim ili komplementarnim bojama.

Trijadne boje su tri različite boje koje su jednako udaljene jedna od druge. Najlakši način da ih uskladite je na kotaču boja. Na internetu ćete pronaći programe koji vam omogućuju automatsko generiranje trijadičkih boja – vrijedi ih koristiti, stvarno su od pomoći.

Analogne boje su one koje se pojavljuju na određenoj udaljenosti, ali su prilično blizu jedna drugoj. Njihova zajednička uporaba omogućuje vam postizanje skladnog učinka, što može biti važno prilikom izrade, primjerice, web stranice za vaš brend. Analogne boje obično se grade na kvadrantu, tako da će paleta biti ograničena uglavnom na tople ili hladne boje.

Komplementarne boje su one koje su jedna nasuprot drugoj na kotaču boja. Omogućuju vam stvaranje kontrasta, čime se ističu od ostalih boja. Ovo rješenje koristili su, između ostalih, IKEA, koja je u svom logotipu spojila plavu i žutu. Poigravanje komplementarnim bojama može se vidjeti i na logotipima RMF.fm i Fanta.

Promjena logotipa marke

Dobro razmislite o svom izboru – kasnije mijenjanje boja može biti problematično. Kupci se prilično naviknu na brendiranje brenda, pa su velike promjene riskantne, iako moguće. Mnoge su tvrtke tijekom godina promijenile, primjerice, izgled svog logotipa. Tu spadaju divovi poput Coca-Cole i BMW-a.