Tri glavna projekta su kolodvor na Delti, 1,7 milijardi kuna u Riječku aglomeraciju i besplatni vrtići

Tri glavna projekta su kolodvor na Delti, 1,7 milijardi kuna u Riječku aglomeraciju i besplatni vrtići

Hrvoje Burić ovog će proljeća po treći put pokušati pobijediti u utrci za gradonačelnika, jednom se našao i u drugom krugu s Vojkom Obersnelom. Ovog puta ima druge protukandidate, a kakva su mu razmišljanja uoči izbora otkrio je u razgovoru za Fiuman…

Što Vas je motiviralo da krenete u još jednu političku utrku? 

“Na posljednjim  lokalnim izborima u utrku sam ulazio sam, samo sa svojim imenom i programom. Prije četiri godine osnovali smo stranku Bura upravo zbog toga da za ove izbore budemo spremniji i kvalitetniji.

U stranku je od tada ušlo mnogo članova, pokrenuli smo mnoge inicijative i konkretne projekte. Tim koji smo stvorili u stranci  pokazao je  da ima ideje, volje i znanja i spremni smo sudjelovati na izborima i opravdati povjerenje koje su nam dali naši sugrađani.

“Moje znanje, iskustvo i vrijeme ponovno stavljam u službu građana sada jači nego na  prijašnjim izborima jer uz mene stoje moji kolege iz Bure i rezultati našeg sustavnog rada kroz protekle četiri godine.”

Ankete Vam ne daju previše šanse ovog puta, a niti na parlamentarnim izborima niste dobro prošli…

“Ne mogu se sjetiti da su ankete ikada bile točne. Kao i uvijek one služe velikim strankama da manipuliraju jednim dijelom birača. Kada bi na izbore izašao veći postotak birača tada niti jedna anketa ne bi mogla predvidjeti rezultate izbora. Očekujem da građani Rijeke glasuju za ostvariv i realan program, a ideologiju ostave za neke druge izbore. Parlamentarni, predsjednički ili lokalni izbori nisu usporedivi i to zna svatko tko se bavi političkim analizama. Onima koji žive na lovorikama parlamentarnih izbora stiže političko otrežnjenje. Jedina prava anketa je ona koju ćemo svi napraviti na biračkim mjestima. Siguran sam da moji glasači znaju tko sam, što sam radio proteklih godina i da će mi dati povjerenje i donijeti mi pobjedu kojoj sam prethodna dva puta bio blizu.”

Situacija po SDP nikada nije bila nepovoljnija. Filipović po reakcijama javnosti nije dovoljno prepoznatljiv Riječanima. Je li vrijeme da čitava oporba stane iza jednog kandidata koji ima najviše šanse. Konkretno, biste li žrtvovali vlastitu ambiciju zbog “višeg cilja”?

“Situacija po SDP je ista osim što se umjesto Vojka Obersnela sada kandidira Marko Filipović. Nastaviti će oni po starom jer drugačije niti znaju niti žele. Rijeka je vrlo specifična. A što znači oporba? Na posljednjim lokalnim izborima HNS i Lista za Rijeku su bili oporba no već nakon prve sjednice Gradskog vijeća postali su dio vladajućih.

Romantično je razmišljati o višim ciljevima u politici, no vlastito iskustvo me naučilo da to nažalost ne postoji. Viši ciljevi su mi blagostanje građana Rijeke, briga o našoj djeci i njihovim potrebama, kao i o mladima koji se moraju dobro osjećati u našem gradu te vidjeti u njemu svoju sigurnu budućnost. Cilj su nam i realni projekti poput aglomeracije, konačna realizacija autobusnog kolodvora, razvoj mikro i malog poduzetništva.Potrebno nam je puno malih koraka koji vode u neku sigurniju i kreativniju stvarnost.”

Koga ćete predložiti kao svog zamjenika?

“Stranka BURA predložila je kandidata za župana, našeg kolegu Josipa Netretića. Tijekom tjedna  će kandidat za župana predložiti svoje kandidate za zamjenike. Predstavili smo kandidate za zamjenike gradonačelnika i to su Frančeska Sobol Mišćević, članica Vijeća mjesnog odbora Gornja Vežica, pravnica po struci i Ljubomir Drušković magistar  ekonomije. On je čovjek koji dolazi iz realnog sektora, poduzetnik je a njegova specijalnost je bavljenje ljudskim resursima. Njegovo višegodišnje iskustvo u suradnji sa inozemnim tvrtkama iskoristit ćemo da napravimo učinkovitiju i kvalitetniju gradsku upravu koja će služiti svim građanima našeg grada. Moji zamjenici imaju  apsolutno povjerenje Bure i mene osobno. Siguran sam u njihovo znanje i pozitivnu energiju koja će donijeti radikalan zaokret u načinu upravljanja gradom. Njihova najveća prednost je u tome što su spremni odmah započeti s radom bez dodatnih edukacija.”

S kojim je kandidatima moguća suradnja nakon izbora? Situacija za sastaviti stabilnu većinu u vijeću nikada nije bila bolja za tzv. oporbene opcije. 

“Nismo opterećeni niti jednim kandidatom za gradonačelnika. Nikada nećemo trgovati i varati birače što je bio način funkcioniranja aktualnog sastava Gradskog vijeća. Nećemo trgovati kao što su to činili HNS i Lista za Rijeku. Zanima nas demografska obnova grada Rijeke i revitalizacija poduzetništva.”

Što je “puklo” u suradnji Vas i Milana Bandića, odnosno Domovinskog pokreta?

“Važno je podsjetiti na činjenicu da nije bilo Bure i naše suradnje sa Bandićem nikada svi osnovnoškolci u Hrvatskoj ne bi imali besplatne udžbenike. Upravo smo mi imali kao točku programa na prethodnim lokalnim izborima besplatne udžbenike za riječke osnovnoškolce po uzoru na Grad Zagreb. Inzistirali smo na suradnji sa Bandićem kako bi se to provelo i na nacionalnoj razini. To smo uspjeli. Smatramo da je svaka suradnja dobra ukoliko urodi dobrim plodovima, no ako je suradnja u kojoj se traži osobna korist to odmah osuđujemo. Što se tiče Škore, u jeku predsjedničkih izbora smatrali smo ga kandidatom koji može donijeti promjenu. Bio je blizu, no to se nije ostvarilo. Priča se razvodnila i tu smo se razišli.”

U kojem smjeru se Rijeka treba razvijati?

“Rijeka je danas gospodarski zapušten i demografski uništen grad. Treba presložiti prioritete i  okrenuti se demografskoj politici, ulaganju u djecu i mlade, te razvoju malog i mikro poduzetništva kao osnovi riječkog gospodarstva. Trebamo se otvoriti ulasku kapitala, imati razumne cijene komunalnih usluga, koristiti novce iz Europske unije, ostvariti projekt Riječke aglomeracije. Taj je projekt koji stoji dvije godine u ladicama najbolji pokazatelj nesposobnosti aktualne gradske uprave.”

Što biste prvo promijenili da uspijete u svom naumu i postanete gradonačelnik Rijeke?

“Ono što mi želimo je biti jasni, precizni i konkretni. Odmah ćemo krenuti u projekt autobusnog kolodvora na Delti, odmah osigurati upis sve djece u vrtiće, a za vrtićku djecu stariju od tri godine osigurati i besplatan vrtić. U isto vrijeme i osigurati i besplatnu prehranu i produženi boravak za sve osnovnoškolce putem dječje kartice, i odmah krenuti u restrukturiranje  proračuna i na taj načini osigurati novca za mikro i malo poduzetništvo posebice za sve  one mlade sa sjajnim idejama kojima treba samo malo vjetra u leđa kako bi oni sutra bili svima nama vjetar u leđa.”

Koja bi vam bila tri glavna projekta i zašto?

“Projekti koje ću provesti kad postanem gradonačelnik su Autobusni kolodvor na Delti čije rješenje čekamo već godinama, zatim ostvarenje Riječke algomeracije – projekt ukupne investicije u naš grad od 1,761 milijardi kuna, što je iznos od ukupno tri godišnja gradska proračuna. I treći, jednako važan projekt je osiguravanje besplatnih vrtića za svu djecu iznad treće godine, te besplatnu prehranu  i produženi boravak za sve osnovnoškolce putem dječje kartice. U planu je i smanjenje prireza porezu na dohodak sa 15 na 10 % što je izvorni prihod gradskog proračuna.Sve to kako bi našim sugrađanima ostajalo više novaca u takuinu.

Nisu to predizborna obećanja i lista lijepih želja nego jasno razrađeni projekti čije ostvarenje smo spremni pokrenuti već krajem svibnja a tijekom trajanja kampanje detaljno i konkretno ćemo o tome govoriti”, poručio je Burić.

 

Objavljeno na portalu FIUMAN 05.03.2021.

Related Posts