Nezavisna lista Bura osigurala je financijska sredstva za uređenje odjela dječje psihologije Klinički bolnički centar Rijeka

Nezavisna lista Bura osigurala je financijska sredstva za uređenje odjela dječje psihologije Klinički bolnički centar Rijeka

NL Bura osigurala je financijska sredstva za uređenje odjela dječje psihologije KBC Rijeka.Hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Na Zavodu za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju KBC-a Rijeka lokalitet Kantrida, održana je svečanost obilaska novouređenih prostora Zavoda. Sredstva za adaptaciju prostora i edukaciju psihologa osigurala je Primorsko-goranska županija prepoznajući značaj djeci primjerenog okruženja, pri pružanju psihološke pomoći i podrške. Primorsko-goranska županija je za adaptaciju prostora izdvojila 160 tisuća kuna.

Donacijom je osiguran prostran, umirujući hodnik toplih boja koji djeci dopušta slobodno kretanje, čekaonica gdje provode zabavno vrijeme i pripremaju se za susret s psihologom, uredan i adekvatan sanitarni čvor te posebna soba za psihološku procjenu male djece. U novouređenoj sobi, djeca se mogu igrati i istraživati kroz različite senzorne i didaktičke materijale usmjerene na spoznavanje emocija, vlastitog tijela, obiteljske dinamike, itd.

Prisutnima se u ime Primorsko-goranske županije obratila se zamjenica župana Marina Medarić: “Prije godinu i pol kada smo odlučili izdvojiti 160 tisuća kuna za uređenje prostorija, činilo nam se kako bi se trebalo urediti i više prostora. Tada su nam rekli da je izdvojeni iznos dovoljan te da je bitan ovaj didaktički materijal i čekaonica u kojoj se djeca moraju ugodno osjećati dok čekaju liječenje. Ovo je važan dio KBC-a gdje se ne liječe samo djeca iz naše nego i iz Istarske i Ličko-senjske županije, tako da će mnogo djece i roditelja proći ovim lokalitetom”, rekla je zamjenica istaknuvši kako će Županija i dalje ulagati u KBC nabrojavši neka od ulaganja kao što su izgradnja vertikale u glavnoj zgradi KBC-a, izgradnja tople veze između Zavoda za onkologiju i hematologiju te nova dječja igraonica.

Dijelom sredstava donacije, timu kliničkih psihologa omogućeno je financiranje edukacije i testa ADOS-2 (opservacijski protokol za dijagnostiku autizma) koji predstavlja “zlatni standard” u postupku dijagnostike poremećaja iz spektra autizma. Naime, posljednjih se godina u svakodnevnoj kliničkoj praksi zamjećuje značajan porast broja pacijenata najmlađe dobi s elementima iz autističnog spektra. Kako bi se roditelje usmjerilo na potrebne tretmane, neophodno je što prije prepoznati simptome i dijagnosticirati poremećaj s ciljem minimaliziranja nepovoljnih razvojnih posljedica.

Povećanjem kvalitete uvjeta rada, kontinuiranim edukacijama te daljnjim oplemenjivanjem prostora nastavit će se u svakodnevnom radu pružati kvalitetna i prepoznatljiva pomoć i podrška djeci i roditeljima, uz zajednički cilj dobrobiti najmlađih.

Prisutnima se obratila i zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka Lidija Bilić Zulla i Ivana Frančula Modrčin.

Izvor i Foto: PGŽ

Related Posts