Hrvoje Burić: Na izbore izlazimo samostalno i želimo u Saboru otvoriti raspravu o propadanju Rijeke

Hrvoje Burić: Na izbore izlazimo samostalno i želimo u Saboru otvoriti raspravu o propadanju Rijeke

Kaki u zašto se NL Bura odlučila za samostalan izlazak na parlamentarne izbore u 8. izbornoj jedinici?

Stav NL Bua je da nema predizbornih koalicija za što ćemo se boriti i promjenom izbornih zakona. U pravilu su to gotovo uvijek prevare birača. Primjerice, posljednja koalicija HNS-a i SDP-a u Rijeci, a istovremeno u Saboru HNS koalira s HDZ-om. Sjetimo se što je lokalni HMS pričao o Obersnelu, a nacionalni o HDZ-u. Danas su svi u istim čuturama.

 

Ukratko, koje su osnovne točke i ideje programa Bure, što ćete ponuditi građanima Rijeke i Istre?

Nezavisna lista Bura, svjesna potrebe za promjenom neoliberalne vrijednosne strukture profilirala se kao politička strana u čijem je fokusu borba za ljudsko dostojanstvo, opstojnost svekolikog života, suverenosti države kao društvenog konstrukta, ubrzan i jednakomjeran gospodarski razvoj, poštivanje i inzistiranje na principima pravne jednakosti između građana te pravnih subjekata i državnih institucija. U skladu s navedenim, temeljne smjernice političkog djelovanja Nezavisne liste Bura na nacionalnoj razini mogu se sažeti u sljedećim točkama:

1. Potpuno novi ustroj javne uprave koji podrazumijeva značajno smanjenje broja gradova i općina.

2. Potpuno novi sustav izbornog procesa u kojem je sadržana izmjena Izbornog zakona i Zakona o referendumu. (Uvođenje elektronskog i obaveznog  glasovanja, 3 preferencijalna glasa)

3. Novi ustroj pravosudnog sustava te formiranje tijela čija će glavna zadaća biti borba protiv korupcije na svim razinama. Nužno je donesti i Zakon o odgovornosti javnih djelatnika kao i Zakon o ispitivanju porijekla imovine.

4. Uvođenje konkretnih pronatalitetnih mjera  po uzoru na Mađarsku, Švedsku  i Francusku te provođenje reforme socijalne politike u svrhu povećanja kvalitete  života građana. Hitno ukidanje postojećeg ovršnog sustava i donošenje novog ovršnog zakona.

5. Posebno ćemo se založiti da se postrojenje Ina rafinerije nafte ukloni iz centra Rijeke kako bi ta izuzetna lokacija mogla dobiti novi smisao.

 Inzistirat ćemo  i da se postrojenje termoelektrane Urinj prebaci na čisti energent tj.plin, time bi građani Rijeke i šire mogli dobiti jeftiniji izvor energije.

6. Posebno ćemo se založiti za zaštitu umirovljenika za njihov dignitet  i život bez siromaštva te dostupnu i kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

Pročitajte cijeli intervju na Torpedo Media  ovdje.

Related Posts