Burić: Svi kandidati trebaju pokazati imovinske kartice

Burić: Svi kandidati trebaju pokazati imovinske kartice

Nikome ne dugujem ništa i sigurno na mjestu gradonačelnika neću imati obvezu vratiti kroz poslove s gradom novac utrošen u kampanju, kaže Burić

Kandidat za gradonačelnika Bure Hrvoje Burić pozvao je sve kandidate da podastru imovinsku karticu kako bi kampanja bila što transparentnija.

– Iako to nije zakonska obveza, mislim da javnost te podatke treba znati. Do sada smo tu praksu provodili u prethodnim kampanjama. Osobno imam stan na Trsatu za koji plaćam kredit, 2.000 kvadrata građevinskog zemljišta na Krku i brodicu Adriatic vrijednu 15.000 eura. Do sada smo u kampanji potrošili oko 50.000 kuna, od moje ušteđevine, donacija i prihoda stranke, izjavio je Burić. On je pozvao birače da dobro razmisle kome će dati svoj glas i da izađu na izbore.

– Nikome ne dugujem ništa i sigurno na mjestu gradonačelnika neću imati obvezu vratiti kroz poslove s gradom novac utrošen u kampanju. Dovoljno je samo prebrojiti plakate, vidjeti kako mnogi kandidati troše novac kao pijani bogataši, predstavljaju se na skupocjenim jahtama, masno plaćaju internetsko oglašavanje, intervjue i gostovanja na nacionalnim medijima. Istovremeno, kada ih se pita odakle im novac i gdje su im računi, odgovaraju protupitanjima i pokazivanjima prstom prema drugim kandidatima. Jamčim istinske i duboke promjene kada je riječ o takvom klijentelističkom ponašanju gdje se kampanja financira iz tuđeg džepa, a usluge se plaćaju dizanjem ruku i dodjeljivanjem poslova, poručio je Burić.

On je upozorio da je kao riječki gradski vijećnik postavio pitanje prije mjesec dana o službenim poslovnim karticama gradonačelnika te je tražio uvid i kopije prometa banke za svaku karticu u razdoblju od svibnja 2017. godine do travnja ove godine.

– Odgovor nisam dobio i tražim od dvojice kandidata za gradonačelnika, koji su trenutno zamjenici gradonačelnika, da pitaju svoga šefa odgovore na ova pitanja, zaključio je Burić. 

 

Objavljeno na portalu Novi list  28.04.2021.

Novinar: Damir Cupać

Related Posts