Bura predstavila kandidate za zamjenike župana, fokus na infrastrukturu i kulturu

Bura predstavila kandidate za zamjenike župana, fokus na infrastrukturu i kulturu

Primorsko goranska županija treba bolju prometnu i sportsku infrastrukturu, a kulturni sadržaji moraju se omogućiti svim njenim građanima, najavili su predstavljajući svoje kandidature kandidati Bure za zamjenike župana Mateo Papić i Milena Žitinić, navodi se u priopćenju.

Primorsko goranska županija treba bolje prometne veze i kvalitetniju sportsku infrastrukturu, najavio je kandidat za zamjenika župana stranke Bura Mateo Papić.

„Želja mi je učiniti sve za razvoj sportske infrastrukture te ulaganje u željeznički i zračni promet u našoj županiji. Rijeka i naša županija ne smiju biti samo tranzitno mjesto za brojne putnike koji dolaze već da ostanu i duže vrijeme. Kada pričamo o razvoju sportske infrastrukture tu se najviše misli na izgradnju višenamjenskih sportskih dvorana za profesionalne, a i za rekreativne sportaše. Želja mi je da Rijeka bude regionalni centar za sport te da brojne vrhunske sportašice i sportaši dolaze i na pripreme u našu županiju te da Rijeka bude organizator i velikih međunarodnih natjecanja“, kaže Papić.

U Europi se sve više ulaže u željeznički promet, osobito zato jer je ekološki najprihvatljiviji, upozorava Papić i dodaje kako mu se čini da je ta činjenica u Hrvatskoj zaboravljena. „Tko bi se vozio vlakom od Rijeke do Zagreba za nešto manje od četiri sata, kada autobusom dođete za skoro dvostruko manje vremena. Cilj je da se konačno izgradi drugi kolosijek od Rijeke do Zagreba. U zračnom prometu je važno dovesti aviokompanije koje bi imale interes Rijeku povezivati s brojnim europskim destinacijama i kroz ostala godišnja doba, ne samo ljeti“, smatra Papić.

Svi mladi talenti u kulturi moraju imati priliku razvijati svoje vještine istaknula je kandidatkinja za zamjenicu župana Bure Milena Žitinić.

„U našoj županiji postoji samo jedna osnovna plesna škola i to ona u Rijeci na Vežici, koju polazi oko 150 mladih plesača. Djeca nakon završene osnovne škole mogu birati hoće li nastaviti školovanje daleko od Rijeke daleko od svoje obitelji i prijatelja ili odustajanje od ljubavi prema plesu. Jasna je potreba za osnivanjem srednje plesne škole u našoj županiji. U Hrvatskoj postoje četiri plesne škole – dvije u Zagrebu, jedne u Velikoj Gorici te jedna u Zadru. To su državne umjetničke plesne škole koje obrazuju plesne pedagoge. To strukovno zanimanje u Hrvatskoj je u deficitu. Na plesnoj sceni sada se razvija siva ekonomija i amaterizam i sprječava se profesionaliziranje koje je toliko potrebno upravo u plesnoj pedagogiji koja vapi za razvojem“, upozorava Milena Žitinić.

U županiji postoji niz kvalitetnih plesnih klubova koji okupljaju mnoge zaljubljenike raznih plesnih formi, pojašnjava Milena Žitinić. „S dodatnim obrazovanjem njihovih voditelja rezultati bi bili puno bolji. Želja mi je u slijedećem mandatu boriti da županija osnuje barem jednu srednju plesnu školu. Bez obzira na rezultate izbora sigurna sam da ćemo ostvariti tu ideju“, zaključila je Milena Žitinić.

Mateo Papić je završio diplomski studij rudarstva na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu u Zagrebu. Trenutno radi kao međunarodni teniski sudac na brojnim turnirima u Hrvatskoj i inozemstvu. Iza sebe ima preko 5 godina iskustva u projektima koje financira EU. Član je Bure od prosinca 2018. godine.

Milena Žitinić je politička tajnica Bure od njenog osnutka i članica odbora za sport i tehničku kulturu Primorsko goranske županije, te članica Mjesnog odbora Turnića.

Članak: Fiuman

Related Posts